Jedan od osnivača i legendi KK Crvena zvezda, Srđan Kalember preminuo je u utorak u 88. godini života u Beogradu. Poslednji oproštaj od igrača prve generacije koja je stasala na Malom Kalemegdanu biće u petak na beogradskom Novom groblju.


Srđa Kalember ostaće upamćen kao član prvog tima KK Crvena zvezda, koji je pod zidinama Malog Kalemegdana osvojio devet uzastopnih titula prvaka države, ali i kao čovek koji je svojim ponašanjem, stilom igre, i držanjem na najlepši način nosio sve ono što Crvena zvezda kao klub predstavlja.


Srđan Kalember je rođen 5. juna 1928. godine u Sarajevu, tadašnjoj Kraljevini SHS, a već sa 18 godina osvojio je prvu titulu sa KK Crvena zvezda. Kao krilo crveno-belih, bio je važan član tima koji je u narednih osam godina osvajao titule, a svojim lepršavim načinom igre, bio je jedan od razloga zbog kojih su tribine na Malom Kalemegdanu, koje je inače za KK Crvena zvezda projektovao i izgradio njegov ujak, bile pune iz nedelje u nedelju.


Za Crvenu zvezdu, Kalember je odigrao 108 utakmica do 1955. godine, i u tom periodu postigao 734 poena.


U istom periodu nastupao je za reprezentaciju Jugoslavije (47 utakmica) na Evropskim šampionatima 1947 i 1953. godine.


Nakon igranja u Crvenoj zvezdi, preselio se u Francusku, gde je nastupao za ekipu Nanta, a kasnije se posvetio trenerskom poslu, bio je trener muške i ženske ekipe Jugosplastike, kasnije i KK Sloga. U Splitu je osvojio i kup Jugoslavije sa seniorskom ekipom.


Osim po svojim majstorijama na terenu Srđa Kalember ostaće upamćen i kao jedan od osnivača SD Crvena zvezda i našeg košarkaškog kluba, prisutan na prvom čuvenom sastanku u Deligradskoj ulici u Beogradu, na kome je i začeta ideja o nastanku SD koje je dobilo ime - Crvena zvezda.


Nakon odlaska u penziju živeo je povučeno u svom stanu kod Tašmajdanskog parka, u kome je brižljivo čuvao ozbiljnu istorijsku građu, i sve što ima bilo kakve veze sa Crvenom zvezdom, koju je voleo do poslednjeg dana istim žarom kao i prvog. Još za života, Srđan Kalember je svu svoju dokumentaciju, slike i istorijsku građu vezanu za naš klub, zaveštao KK Crvena zvezda.


Srđan Kalember biće sahranjen u petak u 12.30 časova u porodičnoj grobnici na Novom Groblju u Beogradu, izjavljivanje saučešća je od 11.30 časova u kapeli.