PARTIZANOVA era sa Petrom Božićem kratko je trajala. Crno-beli su sporazmuno raskinuli ugovor sa mladim trenerom, a ekipu je preuzeo Aleksandar Džikić, kojem će prioritet biti da izbori opstanak u završnici ABA lige. A, Partizan je u očajnoj situaciji, posle debakla i očajne igre u Nikšiću.

Za samo tri-četiri dana Džikić će morati da povrati dobrano oronuli moral igračima, jer ih već u nedelju očekuje duel u "Pioniru" sa Cibonom, koja se "razgoropadila" od dolaska na trenersku klupu Damira Mulaomerovića.

S radom u dvorani, Džikić bi morao da se bavi i eventualnim pojačanjima, jer je kraj prelaznog roka 10. januara do 14.00. (Pre)više je bolnih praznina u timu, pre svega na centarskoj poziciji, a premalo vremena, ništa značajnije više novca i premalo opcija, čak i za one klubove čija je kasa daleko punija.

Istovremeno, Džikića će sigurno mučiti i pritisak javnosti, koji se podrazumeva u velikoj sredini, što bez obzira na trenutnu krizu, Partizan i jeste. Ali, sada je dodatno pojačan očajnim rezultatima, koji crno-bele guše u borbi za jadranski vazduh, od koga zavisi i opstanak kluba.

Uz urgentno gašenje ta tri "požara", kako vatra ne bi zahvatila stubove nosioce Partizana, novog trenera, koji je kroz karijeru demonstrirao osećaj za pronalazak talenata, ali i očekuje i "zadiranje" u budućnost. Jer, ma koliko ova sezona bila teška i njoj će doći kraj, a s njom i početak sledeće u koju crno-beli, teško da bi imali snage da kreću "od nule", odnosno sa selektiranjem gotovo kompletnog novog sastava. Zato Džikić sada, dok se jedne strane "prete" rivali na parketu, s druge loša finansijska situacija, mora i da postavlja igračke osnove, ili bar deo, za sledeću jesen. Istini za volju, u sadašnjem kolektivu Partizana nema baš mnogo vrhunskog materijala...

Zato je od izuzetne važnosti da se ne napravi ni najmanja greška u "izlivanju" temelja, kako se ne bi reprizirala aktuelna sezona u kojoj je niz jadranskih poraza većinu takmičarskih ambicija rušio kao kulu od karata i na kraju "oduvao" Petra Božića...

Dodatnu glavobolju predstavlja činjenica da je Partizan slabiji u međusobnim duelima sa Igokeom i Sutjeskom.

TRENERSKA KARIJERA ALEKSANDRA DžIKIĆA

DOLAZAK u Partizan praktično je Džikićev (45) povratak kući. Jedini srpski stručnjak koji je osvojio evropski klupski trofej, a da nije radio u košarci SFRJ, karijeru je počeo u klubu iz Humske 1991. kao trener mlađih kategorija. Od 1994. do 1999. kao trener Beovuka osvojio je sijaset medalja u mlađim kategorijama. U Humsku se vratio kao asistent Nenadu Trajkoviću, Darku Rusou i Dušku Vujoševiću.

Posle kratkotrajnog angažmana u Atlasu (tokom letnje pauze) 2005. kao pomoćni trener Minesote ulazi u istoriju kao prvi neamerički stručnjak bez prethodnog radnog iskustva u NBA.

Sa Olimpijom osvaja prvenstvo i Kup Slovenije, da bi za četiri sezone, u dva mandata, sa Krkom osvojio po tri titule nacionalnog prvaka i kupa. Ekipi iz Novog Mesta je 2011. iscrtao put do jedinog međunarodnog trofeja - Evročelendž kupa.

Od jula 2011. do oktobra bio je šef stručnog štaba Lijetvus ritasa.

Kao pomoćni trener kadetske reprezentacije SRJ bio je šampion Evrope 1999, a tokom leta 2011. bio je trener mlade reprezentacije Srbije. Seniorsku selekciju Makedonije odveo je na EP 2015, ali je čudnim spletom okolnosti nije vodio u Francusku.

PROČITAJTE JOŠ:

Miler otkrio zašto je nosio flaster na čelu: Nezgoda prilikom kucanja poruke

Grujić večeras na pregledima, sutra promocija u Liverpulu

Biševac prošao lekarske preglede, u Laciju se raduju njegovom dolasku

Pijetlović najbolji vaterpolista Evrope

Partizan sutra predstavlja Evertona

Šaponjić na meti Fenerbahčea

Zidan: Želim lep i ofanzivan fudbal Real Madrida

Domžale nova stanica Filipa Jankovića