KOŠARKAŠKA federacija Kosova od petka je i zvanično postala 215. član FIBA i 52. član FIBA Evropa. Kao što su pre mesec dana Novostinajavile, Izvršni komitet svetske kuće košarke, na sastanku u svom sedištu, u švacarskoj varošici Me potvrdio članstvo kosovske federacije pod svoj krov.

Ova odluka, ma koliko bila nepovoljna po srpsku nacionalnu košarku koja se godinama uspešno borila da Kosovo ne uđe u FIBA, bila je manje-više očekivana I nije doneta sinoć, već nekoliko meseci ranije, ne u Meu, domu svetske kuće košarke, već u Lozani, sedištu Međunaordnog olimpijskog komiteta.

Naime, u nekoliko navrata je FIBA glatko odbijala zahtev Kosova, pozivajući se da nije član MOK kao krovne organizacije svih međunarodnih sportskih federacija. Međutim, poslednji stub odbrane srpskih interesa u FIBA kada je u pitanju Kosovo, srušen je početkom prošlog decembra, kada je MOK priznao Kosovo kao punopravnog člana. Već tada je bilo bilo jasno da je samo pitanje vremena kada će KSK ući u FIBA.

Svu pripremu i dokumentaciju za ulazak u FIBA, kosovska federacija je imala početkom februara, kada je tokom boravka u Meu najavljeno da će na predstojećem, odnosno sinoćnom Izvršnom odboru i dobiti članstvo.

Kosovska fedarcija će takmičarski startovati na međunarodnoj sceni već predstojećeg leta, ali je sigurno da se u skorijoj budućnosti na košarkaškim terenima neće sretati sa Srbijom.

Takmičiće se na Evrobasketu B divzije za košarkaše do 20 godina (9-19. juli u Sekešehervaru), a postoji mogućnost, doduše mala, jer je još u novembru bilo žrebanje, da igrači do 16 godina učestvuju na Evropskom prvenstvu C divizije (6-11. juli u San Marinu) .

Seniorski tim KS Kosova nastupiće u kvalifikacijama za Evrobasket 2017. Gotovo je sigurno da će FIBA voditi računa da se ne sastane u kvalifikacionoj grupi grupi sa Srbijom, što u ovom momentu nije interes ni Srbije, niti samoproklamovane države Kosovo, ali ni same evropske košarkaške organizacije pod čijim logitipom će se igrati kvalifikacioni mečevi.

KSK je 19. kosovska sportska federacija koja je primljena u 18 međunardne asocijacije. Punopravni članovi su Evropske minigolf federacije, EMF (primljeni 2012), Međunarodne streličarske federacije, FITA (2011), Međunarodne bokserske federacije, AIBA (2014), Evropske rukometne federacije, EHF (2014), Međunarodne džudo federacije, IJF (2012), Međunarodne stonoteniske federacije, ITTF (2003), Međunarodne federacije za dizanje tegova, IVF (2008), Međunarodne federacije jedrenja, ISAF (2012) i Međunarodna federacija modernog pentatlona, UIPM (2013), Međunarodnog olimpijskog komiteta, MOK (2014), Evropskog olimpijskog komiteta, EOK (2014). Privremeni član su Svetske fudbalske federacije, FIFA (2014), Međunarodne ski federacije, FIS (2011), Međunarodne karling federacije, VFC (2012), Svetske tekvondo federacije, VTF (2013), Međunarodne gimnastičke federacije, FIG (2014) i Svetske karate federacije, VKF (2014), dok su pridruženi član Međunarodne rvačke federacije, FILA (2008).

PROČITAJ JOŠ:

Evroliga: Žalgiris pobedio za sebe i Zvezdu, Teodosić uništio učitelja

Vejinović: Čekam poziv iz Srbije

Bio na probi u Zvezdi, a sada uhapšen zbog pucnjave

Srbin odstranjen iz tima jer nije želeo da potpiše novi ugovor

Pantić: Nisam potpisao za Čelsi

Sukob u tunelu pre utakmice Čelsi – PSŽ: Bane gazi, Luiz gura

FSBiH ne da saglasnost za igranje meča Srbija – Republika Srpska: To bi bila više politička nego sportska utakmica

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica o podršci FSS Šukeru: Čovek koji smatra da ustaše nisu zločinci ne može biti dobrodošao u Srbiji

Vujošević: Protiv sam Evrolige koju igraju samo bogati, nisam zadovoljan odnosom prema Partizanu