Čovek koji je stigao u minut do 12 u redove Partizana od subote uveče će postati i zvanično stanovnik Beograda. Džoš Akojnon, Amerikanac sa nigerijskim pasošem, u subotu će, nešto posle 19.00 časova, sleteti na aerodrom Nikola Tesla, a već od nedelje će i osetiti kako izgleda rad u crno-belom sistemu pod komandom Duška Vujoševića.

Otvorena rana jedinog šampiona Srbije, tako će biti „previjena”. Partizan je dobio igrača koji možda u poslednje vreme nije klasičan organizator igre, ali je, u svakom slučaju, više nego vredno pojačanje. Crno-beli, tim koji je u seriji od deset uzastopnih pobeda u ABA ligi, sada ravnopravno mogu da pariraju najvećim rivalima u regionalnom takmičenju, a sigurno da je dolazak momka koji je velika nepoznanica (karijeru je posle završenog koledža uglavnom gradio u Kini i razvojnoj NBA ligi) veliko ohrabrenje za navijačku armiju crno-belih i zebnja za one kojima je crveno-bela kombinacija boja u srcu.

O tome ko je i kako igra Akojnon, više informacija sa javnošću podelio je Aleksandar Kesar. Bivši saradnik Duška Vujoševića u Partizanu i Dušana Ivkovića u reprezentaciji Srbije i Olimpijakosu, protekle dve godine je radio u Kini i više je nego dobro upućen u znanje ovog igrača.

- Pre svega, Džoš nije klasičan organizator igre, već je više šuter. Naravno da može da odigra na poziciji plejmejkera, ali je ove sezone često igrao u paru sa klasičnim plejom. Raznovrstan je napadač, šutira iz blokova, iz tranzicije, zna da igra „jedan na jedan”. Ako bih morao da ga uporedim sa nekim igračem koji je ponat širokoj javnosti, onda je to Gaudlok, mada je bek Fenera bolji. Ono što je definitivno jeste da je reč o igraču koga je, ako uđe u seriju, teško zaustaviti. Zbog toga je jasno da će sigurno biti od pomoći Partizanu... - analizira za “Sport” Kesar.

NIJE BIO TOP ZVEZDA U KINI Novi igrač Partizana je ove sezone bio peti strelac kineske lige, uz prosek od 31.9 poena. Ipak, nije reč o igraču koji je nosio status velike zvezde u KBA.
- Top stranci u Kini su većina iz NBA lige i igraju za veliki novac. Džoš nije bio u toj grupi... - otkrio je Kesar, koji je ove sezpne vodio Fiđijan.

Činjenica je da je košarka u Kini drugačija u odnosu na evropsku. Ekipe retko postižu manje od 100 poena po meču, a Akojnon je samo tokom sezone 2009-2010, odmah posle završenih studija, igrao na Starom kontinentu, i to za estonski Kalev.

- Dugo igra u Kini ofanzivnu košarku i videćemo kako će da se prilagodi novom sistemu, Duletovim zahtevima, novim saigračima. Pitanje je i koliko je spreman i šta je radio u proteklih mesec dana, odnosno po završetku kineske lige. Sa druge strane, znam da ga je želela Filadelfija... - objasnio je Aleksandar Kesar.

MILE PROTIĆ, DUGOGODIŠNjI TRENER ŠANDONGA: VIŠE „DVOJKA” NEGO „KEC”
Iskusni trenerski vuk Mile Protić godinama je radio u kineskoj provinciji Šandong, pa je dobro upoznat sa kvalitetima pojačanja crno-belih.

- Gledao sam Džoša više puta... Dobar je igrač, pravi strelac... Doduše, više je „dvojka” nego „kec”, izraziti individualac. U Kini su potpuno drugačija pravila u odnosu na ovdašnja, u odnosu na stil igre koji Dule Vujošević forsira u Partizanu. Ne znam kako će se Amerikanac snaći u celoj priči... Sve u svemu, Akojnon je vrlo dobar igrač, samo ga treba adaptirati i pitanje je koliko će mu vremena biti potrebno da se prilagodi...

U kineskoj ligi, novi bek crno-belih ubacivao je prosečno 31.9 poena.

- Da, ali treba da znate da su U Kini odbrane mnogo slabije nego u Evropi. Ne igraju čvrsto, pravila su slična NBA ligi, tako se i sude faulovi... - pokušava da dočara, za "Sport", Mile Protić.

PROČITAJTE I OVO:
* Troicki: Znao sam da mogu da preokrenem; Obradović: Mi imamo blago
* Kolašinac osvojio srebro na EP: Zapamtite dobro moje ime!
* Dženkins: Pred mamom moram da igram dobro
* Hrvatski mediji: Kraljevski doček u Kraljevu, bravo Srbija!
* Krajan: I Hrvati bi ovako dočekali Srbe; Ćorić: Ne smeta mi poređenje sa Novakom
* Čović: Zvezda ulazi u proces privatizacije
* Srpski klubovi podržali ABA ligu
* Savićević o lobu iz 1994: Da sam razmišljao, ne bih pogodio
* Đoković: Ponosan sam na navijače; Delić: Kraljevčani, iznenadili ste nas