POŠTO je u noći između utorka i srede dao “autogram” Partizanu, Džoš Akojnon je počeo pakovanje kofera za Beograd. Kako kaže, za početak će sa rođakom, put srpske prestonice, a nešto kasnije očekuje da mu se pridruže supruga Arijana, sin Džosaja (5) i ćerka Arija (2).

- Najvažniji deo posla smo završili, potpisao sam ugovor, ostalo je samo da se dogovorimo kada krećem. Nadam se što pre - poručio je Akojnon za “Novosti” iz Kanzasa gde se trenutno nalazi sa porodicom.

Ne krije nestrpljenje što će brzo obući dres kluba iz Humske čiju istoriju ubrzano uči. Ali, odmah stavlja do znanja da zna “osnove”.

- Dolazim u veliki klub koji ima bogatu istoriju. Od mog agenta (Skota Nikolsa) znam da su godinama pobednički tim, što je i bilo presudno da dođem. Takođe, poznato mi je i da je Partizan klub iz koga je u NBA došlo mnogo igrača, a jedan od mojih ciljeva je upravo da se vratim u najjaču ligu na svetu.

Kada pominje lige, Džoš pokazuje, za igrače iz SAD, solidno predznanje o takmičenjima u našem regionu.

- Košarka u Srbiji i ABA ligi je kvalitetna. Takođe, koliko sam čuo, ali i gledao na snimcima, srpski navijači slove za najbolje u Evropi, pogotovo navijači Partizana. Uzbuđen sam što ću igrati pred njima, za njih, a i verujem da ću ih učiniti ponosnim.

Akojnon se trudio proteklih dana, dok su trajali pregovori, da se upozna i sa karijerom Duška Vujoševića, šefa struke crno-belih.

- Poznato mi je da je moj novi trener uticao na karijeru velikog broja igrača koji su kasnije igrali u NBA. Nadam se da će da unapredi i moju igru.

Na kraju, Akojnon je kratak i jasan o ambicijama u Beogradu.

- Da pobeđujemo, šta ćete više? - završava Akojnon, koga će se bolji poznavaoci basketa setiti kao člana nigerijske reprezentacije (roditelji su mu Nigerijci) sa Svetskog prvenstva u Japanu, koja je na startu napravila senzaciju pobedom nad tadašnjom SCG (82:75).

LIČNA KARTA
Datum i rođenja: 10. 02.1986, Kalifornija
Visina/težina: 180cm/84 kg
Karijera:Kasa Grande srednja škola (SAD), Vašington Stejt (SAD), Kalifornija Stejt (SAD), Kalev (Estonija), Donguan (Kina), Kanton (NBDL), Liaoning (Kina), Dalas (NBA), Kingdao (Kina), Delaver (NBDL), Fošan.
Priznanja: Najbolji strelac Baltičke lige (2010), Igrač godine Big Vest konferencije NKAA (2009).


PROČITAJTE I OVO:
* Portparol Vori Vulvsa: Salami se vratio jer nije hteo da igra bez plate
* Treneri slave Škuletića
* Sloboda podnela tužbu protiv Zvezde
* Trener Makabija: Nije lako igrati protiv Zvezde, posebno u Beogradu
* Selektor Hrvatske: Odavno nas niko ovako nije ugostio
* Vujošević: Mislim da smo pogodili, igrač je potpisao, ali Amerikanac dok ne dođe...
* Euforija u Kraljevu: U dvorani preko 3000 ljudi, ispred ostalo više hiljada navijača
* Za Partizan opet igraju Danilović, Šćepanović, Avdalović ...
* Đoković ispravlja nepravdu: Trening za navijače!