Bivši košarkaški reperezentativac Jugoslavije Dejan Koturović osuđen je danas u Makedoniji na tri meseca zatvora zbog posedovanja falsifikovanih dokumenata, prenosi skopski dnevnik "Večer".


Koturović je završio u pritvoru sredinom septembra kada je na graničnom prelazu Đevđelija uhvaćen sa džipom koji je nekoliko meseci ranije ukraden u Bugarskoj.

On je mirno pihvatio presudu, ali nije krio nezadovoljstvo.

"Ovo je sramota za pravosuđe u vašoj zemlji. Ja sam žrtva u ovom slučaju, a moja jedina krivica je što sam naivan i nemaran. Nikada u životu nisam bio u sukobu sa zakonom, bio sam na meti kriminalaca i prevaranata", rekao je Koturović.

Sudija Blagica Miladinovska - Coneva izrekla je Koturoviću minimalnu kaznu, jer je za takav prekršaj po makedonskom Krivičnom zakoniku predviđena zatvorska kazna od tri meseca do pet godina.

"Želim da mi verujete, proveo sam 18 dana u pritvoru, ali volim slobodu. Molim vas da me kaznite uslovno za moju neodgovrnost, želim na slobodu i da odem kući. Očigledno je da nemam nikakve veze sa krađom ni sa stvarnim krivcima", kazao je Koturović, dok je njegov advokat Petar Samakov najavio da će uložiti žalbu na presudu što je pre moguće.

"Moj klijent je očigledno žrtva i nije kriv u ovom slučaju. Sudija je trebalo da donese oslobađajuću presudu. Žalićemo se po svim osnovama", rekao je Samakov.

Odlučeno je da se Koturoviću po odsluženju kazne zabrani ulazak u Makedoniju u narednih 12 meseci i biće mu oduzet sporni džip "honda CRV".

Koturović je tokom karijere igrao za subotički Spartak, Partizan, Rasing, Ulker, Albu, Virtus, Taukeramiku, kao i za američke NBA ligaše Boston i Feniks.

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlato na Evropskom prvenstvu u Atini 1995. i šampionatu sveta u Indijanapolisu 2002. godine.