GENERACIJA srpskih košarkaša rođenih 1994. godine uspešan niz u mlađim reprezentativnim kategorijama završila je bronzanom medaljom na tek završenom kontinentalnom šampionatu. Penjanju na pobedničko postolje na Kritu, prethodila je takođe bronzna 2012. godine na EP U18 i srebro na SP U19 prošlog leta.


- Pre dolaska na šampionat, zacrtali smo cilj da se srpska zastava zaviori na svečanoj ceremoniji dodele medalja. Uspeli smo da nastavimo uspešan niz... - zadovoljno konstatuje Nikola Janković. - Ostaje žal što se nismo popeli koji stepenik više, ali nismo uspeli da se nosimo sa Turskom u polufinalu, koja nas je "pretrčala". Bili su najbolji tim.

U najbolji tim šampionata, u kome ima mesta za samo petoricu igrača, uz najkorisnijeg igrača Čedi Osmana (Turska), Aleksandra Vezenkova (Bugarska), Matic Rebec (Slovenija) Giljerma Ernangomeza (Španija) izabran je i Nikola. Treći put na velkim takmičenjima, pošto je u "naj 5" bio 2010. na EP U16 i 2012. na EP U18.

- Za moj izbor u najbolju petorku velike zasluge idu i saigračima, jer smo kao tim uspeli mnogo toga da uradimo. Naravno da ovakvo priznanje prija, ali i obavezuje da nastavim s radom, jer sam praktično na početku karijere. Potrebno je još mnogo odricanja i sati u sali kako bih nastavio uzlaznom linijom - dodaje Janković koji će posle nekoliko dana boravka u Srbiji opet na put.

Ali ovog puta na odmor.

- Neću dugo, nekoliko dana u Srbiji, pa desetak u Grčkoj, a onda povratak u salu i početak priprema za sledeću sezonu. Već nekoliko sezona prvi deo, onaj individualni, odrađujem sa Aleksandrom Matovićem, a zatim nastavljam sa ekipom - objašnjava plan rada Nikola Janković, najviše nagrađivani igrač iz generacije '94.

PLANOVI
NIKOLA je prošlu sezonu proveo je u Pepinsteru na pozajmici iz Šarlroa, s kojim ga ugovor veže još tri godine. Ipak, postoje određene kaluzule po kojima bi mogao da promeni sredinu.
- Po završetku šampionata, bio sam koncentrisan na reprezentaciju, tako da tek treba da se čujem sa čelnicima kluba i vidim koji su planovi - kaže Janković.