Muške reprezentativne selekcije Srbije ove godine očekuje veliki broj takmičenja na kojima će pokušati da ostvare što bolje rezultate. Kruna svega biće seniorski Svetski Kup u Španiji (30. avgust – 14. septembar), a pre toga na velikim ispitima biće mlađe reprezentativne selekcije koje su pre nekoliko dana dobile trenere. Reč je proverenim stručnjacima uglavnom srednje generacije, koji su se manje, više oprobali u radu sa mlađim reprezentativnim kategorijama.


Tako je za kormilom B tima Srbije je Oliver Popović, mladu selekciju (do 20 godina) vodi Dejan Mijatović, starije juniore (do 18) Aleksandar Bućan, mlađe juniore (do 17) Vanja Guša, kadete (do 16) Vladimir Đokić, a selekciju „tri na tri”, Dušan Domović Bulut. Njihove sportske biografije nisu nimalo siromašne, naprotiv.


Dejan Mijatović (46) koordinator i trener mlađih reprezentativnih selekcija igračku karijeru proveo je u Borcu iz Čačka, Radničkom i Zastavi iz Kragujevca. Trenerskim poslom počeo je da se bavi u mlađim kategorijama Borca sa kojima je osvajao medalje u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji. Prvi trofej osvaja kao član stručnog štaba FMP na finalnom turniru Kupa 2003. u Nišu. Bio je pomoćnik Miroslavu Nikoliću kad je mlada reprezentacija SCG 2006. postala prvak Evrope u Turskoj. Već sledeće godine imenovan je za trenera juniorske selekcije, koja na EP Španiji osvaja zlatnu medalju. Na istom takmičenju 2012. godine u Litvaniji i Letoniji osvojio je bronzu.


Na Svetskim šampionatima u konkurenciji igrača do 19 godina, Mijatović je u dva navrata stizao na korak od samog vrha pobedničkog postolja, osvajajući srebrne medalje u Litvaniji (2011) i Češkoj (2013).

RAZVOJNI PUT Sada već davne 1996. godine Dušan Domović Bulut počeo je da osvaja lokalne turnire „tri na tri” u Novom Sadu i okolini, da bi 2013. postao najbolji baksetaš planete po FIBA rang listi, a Srbiji doneo titulu svetskog prvaka. Više puta je proglašavan najboljim igračem, strelcem i šuterom brojnih turnira širom sveta. Ove sezone će voditi brigu o kolegama „basketašima na SP i EP.

Specijalista za rad sa mlađim kategorijama, Aleksandar Bućan (43) počeo je sa samo 20 godina da se bavi trenerskim poslom kao asitent u kadetskom timu Partizana. Po godinama, kada je stao kraj aut linije, neodoljivo podseća na Duška Vujoševića, dugogodišnjeg trenera seniorskog tima kluba iz Humske.


Sa crno-belima je osvajao trofeje u svim uzrastnim kategorija mlađih selekcija. Poslednje tri sezone je sa juniorima Partizana trijumfovao na završnim tunirima prvenstva Srbije. Sa kadetskom selekcijom SRJ 2001. godine bio je šampion Evrope, dok je sa kadetima SCG na kontintalnom šampionatu osvojio bronzanu medalju 2006. godine. Od 2013. je na kormilu juniorske reprezentacije Srbije.


Vanja Guša (48), koji će predvoditi juniore do 17 godina, trenersku karijeru počeo u Beovuku pre dve decenije. Najveće klupske uspehe postigao sa juniorima FMP Železnika (prvak Srbije, dve juniorske Evrolige). Sa kadetskom reprezentacijom Srbije osvojio je bio drugi na EP prošle godine.


Trenersku karijeru Vladimir Đokić (43) počeo je u Omladincu iz Valjeva, a pravu šansu dobio u Mašincu iz Kraljeva. Najveće uspehe postigao je sa užičkom Slobodom sa kojom je u sezoni 2011/12 izborio opstanak u KLS, a sledeće godine i plasman u Superligu. Ove sezone vodio je Slogu iz Kraljeva, a sada je na kormilu Metalca iz rodnog Valjeva.


Posle završetka bogate i trofejne igračke karijere, Oliver Popović (44) trenerskim poslom počeo je da se bavi u Avali Adi. Radio je još u Mega Vizuri, Tamišu, Himiku (Ukrajina), a poslednje dve sezone je na klupi KLS ligaša Vršca. Prošle godine je sa univerzitetskom selekcijom osvojio drugo mesto na Mediteranskim igrama i bronzanu medalju na Univerzijadi.