KADA je Miodrag Marić igrao košarku i kada je bogato punio riznicu Partizana, u periodu od 1974. do 1986. godine, ovaj jugoslovenski sport je tabao stazama koje će biti posute zlatom i decenijama kasnije.

Onda su došle neke druge stvari, neki novi klinci. Samo su ambicije ljudi na tribinama izgleda ostale iste. Svi bi da košarka ostane u pobedničkom ramu...

Miško Marić danas na “kraljicu igara”, koja umalo da i posle ovih kvalifikacija ostane u ritama, gleda iskreno, sa nadom da može bolje. Odosmo u Sloveniju, ali kroz “iglene uši”.

- Ono što je prvo i tako jasno upadalo u oči tokom ovih kvalifikacija, koje su se srećom završile dobro po nas, je nedostatak pobedničke etmosfere, zajedničkog duha. A baš je on bio zaštitni simbol mnogih prethodnih generacija - kaže Marić.

Legendarni as Partizana to govori i iz ličnog iskustva, jer je poslednjih godina povremeno bio tim-menadžer pojedinih selekcija Košarkaškog saveza Srbije.

- Na moju veliku žalost, mi više nismo evropska košarkaška elita. U njoj su sada Španija, Francuska, Litvanija... Mi smo negde u drugoj kategoriji. Ohrabrujuća stvar je pogled na mlađe kategorije, jer u njima skoro redovno osvajamo medalje na velikim takmičenjima. Nadam se da će se uskoro pojaviti talenat koji će moći da nosi igru i u seniorskoj konkurenciji - nalazi Marić tračak nade.

Srbija će videti Sloveniju 2013. godine, a šta ćemo mi videti od Srbije pod Triglavom, u ovom trenutku je u gustoj magli. Igrali smo i 1995. godine u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope sa Bodirogom, Paspaljem i ostalim legendama i jedva, u poslednjem kolu protiv Bugara izborili put u Atinu. Tamo smo sa Ivkovićem uzeli zlato. Ali, to su zaista bila neka potpuno drugačija vremena. Bez tvitera, fejsbuka, iskrenih i lažnih internih naloga, čuda prirode i čuda tehnike...

- Sada nismo u toj situaciji. Sada će morati da se uradi detaljna analiza, da se vidi sa kojim timom možemo na Prvenstvo Evrope i da tamo pokušamo da se ne obrukamo - zaključuje Marić.

ZVEZDA I PARTIZAN
MIŠKO Marić je treći najbolji strelac u istoriji Partizana sa 4.688 poena. Na njenom vrhu je ubedljivo Dražen Dalipagić (8.278), a na drugom mestu Dragan Kićanović (6.520). Za crno-bele je odigrao 362 utakmice i svakodnevno prati zbivanja u klupskoj košarci.

- I u ovom prelaznom roku se vidi kako su večiti rivali radili sa potpuno različitom konceptima. Zvezda je opet sve malo odradila veštački, sa velikim budžetom. Partizan se oslonio na mlade, talentovane igrače, koji će možda biti upotrebljiviji u nekoliko narednih godina - kaže Marić, koji se već godinama ne bavi košarkom, već privatnim biznisom.