ALEKSANDAR Kolarov je trenutno treći najefikasniji defanzivac na planeti u prvenstvenim mečevima, od aktivnih igrača, i vrlo brzo bi mogao po broju pogodaka da prestigne veterana Nalda iz Monaka.

Kapiten selekcije Srbije postigao je 31 ligaški gol u dosadašnjoj karijeri, a protiv Napolija je propustio priliku da se upiše i 32. put u listu strelaca, jer mu je golman Meret (Napoli) odbranio udarac sa 11 metara. Bio je to peti promašeni penal, od 13, koje je izvodio u karijeri, a ostatak je postigao iz igre i slobodnih udaraca.

"Opta" (sajt koji se bavi fudbalskom statistikom) od 2007. godine uvela je neku vrstu discipline "direktan gol iz slobodnog udarca", a on se vodi samo ako lopta nije dotakla ni živi zid, ni golmana, ni okvir gola. U toj kategoriji Kolarov je trenutno lider, jer je postigao 10 takvih pogodaka. Kad pričamo o najuspešnijim izvođačima prekida, Siniša Mihajlović sa 28 golova drži rekord u Seriji A, zajedno sa Andreom Pirlom.

- Igrao sam fudbal zbog slobodnih udaraca. To je bilo kao pranje zuba. Čekao sam da se završi trening kako bih vežbao slobodne udarce. Za mene su oni bili suština fudbala - pričao je Mihajlović, koji je ukupno postigao 80 golova, a pamti se da je prvi čovek koji je u Italiji postigao het-trik iz slobodnjaka.

Kolarov je do sada u karijeri postigao 60 golova (49 za klubove i 11 za selekciju Srbije), a čak 48 levom nogom. Od toga je 18 golova postignuto iz slobodnih udaraca, a osam iz penala. Brazilcu Naldu je 37 godina, postigao je 36 pogodaka igrajući za Verder, Volfsburg, Šalke i Monako, ali je to za Kolarova dostižno. Ipak, Serhio Ramos sa 62 ligaška pogotka najefikasniji je defanzivac na planeti, a nedavno je izjednačio dostignuće Lea Mesija kao igrača koji je bio strelac u 16 sezona Primere zaredom.

Kapiten Reala je i deveti najefikasniji defanzivac na planeti sa 110 golova. Vrlo brzo bi trebalo da prestigne Stiva Brusa, Paula Brajtnera i Roberta Karlosa, koji imaju 113 pogodaka, a realno mu nije daleko ni Aleksander Grem, sa 130. Kad je Primera u pitanju, više golova od Ramosa postigli su Ronald Kuman (67), nekadašnji as Barselone, i dugogodišnji kapiten Reala Fernando Jero (105).

SAMO MESI BOLjI
GLEDAJUĆI samo poslednje dve sezone, Aleksandar Kolarov je drugi najuspešniji strelac u top 5 liga iz slobodnih udaraca. Postigao je šest pogodaka u dresu Rome, a više od njega zabeležio je as Barselone Lionel Mesi - 15.

AKTUELNI - LIGA
1. S. Ramos (Real M.) 62
2. Naldo (Monako) 36
3. A. Kolarov (Roma) 31
4. Pike (Barselona) 28
5. G. Rodrigez (S. Lorenco) 28

DEFANZIVCI GOLOVI
1. R. Kuman 253
2. D. Pasarela 175
3. F. Jero 163
4. L. Blan 153
5. A. Grem 130
6. S. Brus 113
P. Brajtner 113
R. Karlos 113
9. S. Ramos 110