Od specijalnog izveštača "Novosti": LONDON

DOK je bio golman u Crvenoj zvezdi, nije mu se dalo da se raduje nekom značajnijem uspehu u Evropi. Bio je i akter one fudbalske tragedije 30. avgusta 2012. u Bordou, koja je dugo bila noćna mora navijača crveno-belih. Sada, kao jedan od trenera Zvezdinih omladinaca, Boban Bajković (34) "nastupa" u Ligi šampiona.

- Krivo mi je što ja nisam doživeo ovo što sadašnja generacija prolazi - kao i uvek, iskren je Bajković. - U moje vreme se nije desilo ovo što sada Zvezda radi i nije ni moglo da se desi. Klub tada nije funkcionisao kao što sada funkcioniše. Sada je sve normalno i hvala bogu što je tako. Nadam se da će Liga šampiona i Liga Evrope od sada pa zauvek biti nešto normalno za Zvezdu. Klub to zaslužuje. Čak i da je moja generacija eliminisala Bordo i prošla u grupnu fazu Lige Evrope, ništa ne bi pomoglo, jer je jednostavno takvo stanje u klubu bilo. Šta da se radi, život je takav, idemo dalje.

Već dve godine je trener golmana u omladinskoj školi crveno-belih.

- Napredovala je omladinska škola Zvezde, uslovi su vrhunski. Koordinator za trenere Jelić i direktor Mladenović su uvek uz nas. Sve je na vrhunskom nivou, organizacija, sve... Mislim da sam se dobro snašao u ulozi trenera, samo sam upijao ono što su meni govorili treneri i sada sam se ja našao u toj ulozi. Lepo mi je, radim sa decom, još nisam razmišljao o narednom koraku i radu sa prvotimcima. Rano je za to, nisam spreman.

Omladinci Crvene zvezde pod trenerskom palicom Slavoljuba Đorđevića pružaju zapažene igre u Ligi šampiona. Bajković, naravno, brine o biserima u rukavicama.

- Ovaj moj klinac Katić ima 18 godina, odličan je i Zvezda ne mora da brine za golmana bar narednih 10 godina. Sada brani u omladinskoj Ligi šampiona, trebalo bi posle da ode u Grafičar da stekne iskustvo u seniorskom fudbalu i da se spremi za prvi tim Zvezde. Tu je i Gordić i on je velika nada.

Popularni Bajko nosio je crveno-belu jedinicu na 119 utakmica (100 u prvenstvu, 14 u Evropi i pet u Kupu) i bio je u svoje vreme veliki ljubimac Zvezdinih navijača. Sada je to Milan Borjan.

- Drago mi je što me je Borjan nasledio na mestu miljenika navijača. Ovo je već treća sezona da brani na vrhunskom nivou, tu je i Popović, koji je bio odličan kada god je dobio priliku. Veoma je brz, ima odlične reflekse i ekspresno reaguje. Sličan je meni, poznajemo se, super smo. Mnogo puta smo pili kafu, ali nikada nismo pričali o golmanskom poslu ili je bilo potrebe da ja njega nešto savetujem.

Izuzetno ceni sve ono što je uradila ova generacija Zvezdinih igrača.

- Sviđa mi se to što osim Marina nema pojedinaca koji odskaču, svi su odlični, igraju srcem, bore se za dres Zvezde i to je prava stvar. To je ključ uspeha, a velike zasluge ima i stučni štab.

NERAZDVOJAN SA PROSINEČKIM
BAJKOVIĆ je ostao veliki prijatelj sa bivšim trenerom Robertom Prosinečkim, koji sada predvodi selekciju BiH.

- Svaki dan se čujem sa Robijem. Pratim šta radi, pobedili su Finsku, ali su onda izgubili od Grčke, da li su bili preumorni ili šta. Ima šansu da se preko Lige nacija plasira na EP. I njemu je mnogo drago što se Zvezda podigla, što se vratila tamo gde pripada. Kada god Zvezda igra, on me zove, kada ne može da gleda, na vezi smo i ja mu prenosim šta se dešava.