Reprezentativci Turske su izvođenjem vojničkog pozdrava, upućenog vojnicima svoje zemlje koji su po nalogu Erdogana pošli u vojnu akciju protiv Kurda u Siriji, posle utakmice sa Albanijom i Francuskom, digli toliku prašinu da se dogodilo ono što UEFA i FIFA strogo zabranjuju – politika se umešala u fudbalska dešavanja.


Ministar sporta u Italiji Vinćenco Spadafora je otišao toliko daleko da je poslao pismeni zahtev predsedniku UEFA Aleksandru Čeferinu u kom ga moli da se Istanbulu oduzme domaćinstvo finala Lige šampiona 30. maja 2020. godine.


Tim povodom oglasio se i potpredsednik UEFA Mišel Uva koji je istakao u razgovoru za Radio Uno da je “rano da se dovodi u pitanje promena mesta odigravanja finala Lige šampiona”, a prokomentarisao je i nedopustivo ponašanje fudbalera Turske:


- Politički trenutak nije najbolji, čak i ako postoji jasno razdvajanje politike i sporta. Fudbal ne sme da se pretvara ni u šta što doprinosi političkoj promociji. Savezi, igrači i treneri su detaljno i dobro upoznati sa preciznim pravilima UEFA, a kršenje tih pravila zahteva dopunsku istragu i po potrebi sankciju.