MASKE su pale, španski "As" je skinuo "zakon ćutanja" otkrivši javnu tajnu da selektor Srbije Ljubiša Tumbaković ima problem s napadačem Real Madrida Lukom Jovićem. Jasno je da lakša povreda nije razlog odlaska najskupljeg igrača Srbije sa priprema za meč sa Luksemburgom, već njegovo nezadovoljstvo zbog nekoliko minuta igranja protiv Portugalije i, kako kažu - iskazano nepoštovanje selektora.

Samo iz tih, navodno, pedagoških razloga, Tumbaković je izostavio Jovića sa spiska za oktobarske utakmice, ali guranje problema pod tepih, tako omiljenim metodom poslednje dve garniture vodećih ljudi u srpskom fudbalu, samo dodatno urušava ionako nezdravu atmosferu u reprezentaciji, koja se oslikava kroz loše rezultate. Koliko god reprezentativci isticali da su srećna familija i koliko god se javnost trudila da im veruje, događaji govore nešto sasvim drugo.

- Ne mogu sad. Objasniće ti vreme - bila je poruka Jovića na "Instagramu" koju je postavio, pa brzo i obrisao.

PROČITAJTE JOŠ: Tumbaković: Pitajte Jovića da li je bio povređen

BANE PROGUTAO PONOS ZBOG SP BRANISLAV Ivanović je prebrisan u selekciji Srbije kao da nije rekorder po broju odigranih mečeva - 106, i kao da nije bio kapiten sa najdužim stažom u istoriji "orlova". Ni Savez, ni selektor, a ni on sam, nikad nisu objasnili šta se dogodilo, u čemu je konflikt. Ono što je sigurno, Bane je progutao ponos kad mu je skinuta traka s ruke i nije napustio Srbiju samo zbog prividnog mira u reprezentaciji na Mundijalu. Sremac je u sebi potisnuo srdžbu, ima karijeru bez mrlje.

Jović je ljut, i to pravo niko ne može da mu uskrati, ali i on bi trebalo da objasni šta se tačno dogodilo - da li je otišao samoinicijativno, koji lekar mu je dijagnostikovao povredu, zašto se nije javio Tumbakoviću, kako bi, valjda, moralo da bude. Selektor je o ovoj temi pred meč sa Litvanijom apostrofirao da je problem u načinu na koji je Jović napustio selekciju dan posle poraza od Portugalije.

- Luka Jović se javio, ali ne meni, i to samo porukom. Smatram da njegov odgovor zahteva direktno objašnjenje, a on to nije uradio. Ne vidim razlog zašto bih se ja ljutio. A da li je bio povređen? To treba da utvrde lekari, a ne ja - rekao je Tumbaković.

Jović, očigledno, nije izabrao pravi put, ako sudimo samo na osnovu ovih izjava, ali nismo spoznali pravi razlog, jer ako je samo ovaj, onda je hir igrača u pitanju. Nažalost, Lukin potez je samo neka vrsta kopije sličnih konflikata iz prošlosti.

Nemanja Vidić je imao sukob sa Ilijom Petkovićem, Danko Lazović i Aleksandar Luković sa Vladimirom Petrovićem, Nemanja Matić sa Sinišom Mihajlovićem, Dušan Tadić, Duško Tošić i Nemanja Gudelj sa Radovanom Ćurčićem, Sergej Milinković-Savić sa Slavoljubom Muslinom, Branislav Ivanović, Duško Tošić, Luka Milivojević, Matija Nastasić i Mijat Gaćinović sa Mladenom Krstajićem, Marko Grujić je precrtao FSS bez jasnog objašnjenja, a kako se priča, sve zbog promene menadžera. Zašto su Nemanja Matić i Dušan Tadić sve češće povređeni kad dođu na okupljanje, ili otkazuju pre dolaska? Ne želimo ništa da prejudiciramo, ali neke stvari se previše često ponavljaju da bi bile samo slučajnost.

PROČITAJTE JOŠ: "AS" piše: Tumbakovića kaznio Jovića

Većina selektora iz Srbije imala je kurcšlus u timu. Da li su naši igrači razmaženi? Neki jesu. Da li su naši selektori iskreni u radu, samostalni u odlukama? Neki nisu. Taj tepih problema u srpskom fudbalu, ne samo u Savezu i selekciji, prerasta u ozbiljno brdo i trebalo bi da dođe neko i da sve to preseče. Bez korenitog zaokreta, bez želje da se problemi rešavaju, a ne skrivaju, bez ozbiljnog dugoročnog plana, naš fudbal će, poput bolesnika od izlečive ali nelečene bolesti, odumirati.

Da li je Jović "buntovnik s razlogom" ili je samo proradio mladalački hir igrača Reala? Luka reče - pokazaće vreme. Ali nacionalni dres trebalo bi da bude onaj najdraži, onaj za koji se igra najbolje što se ume, daje najviše što se može i voli na ispravan način, da se istrpi ako treba. Bez sujeta, podmetanja, skrivenih namera. Ali isto tako, za Srbiju treba uvek da igra 11 najboljih, najspremnijih, bez tapija na mesto, bez dvojakih aršina, antagonizma i nepoštovanja.

SMENE SELEKTORA PREKO NOĆI

ČELNICI FS Srbije morali bi da počnu od sebe u preispitivanju razloga zbog kojih igrači ulaze u konflikt sa selektorima.

Jedan od razloga je način na koji FSS smenjuje selektore preko noći. Najsvežiji primer je smena Nenada Milovanovića posle samo dva meča na klupi mlade selekcije. Iz FSS ni reč samokritike, već samo - Ilija Stolica novi selektor. Pa kako da igrači poštuju selektora kad ih ovakvim postupcima FSS ne poštuje?