JEDNOM nedeljno u Superligi Srbije pojačava se buka i vapaj oko uvođenja video-tehnologije za pomoć fudbalskim sudijama. Taj famozni VAR odomaćio se već u najjačim evropskim ligama, a Izvršni odbor FSS je pre dva dana definitivno odlučio da se uvede i kod nas.

I dok mnogi euforično čekaju i taj dan, odmah na početku ovog teksta valja naglasiti da taj "VAR dan" neće svanuti pre avgusta 2020. godine, odnosno najranije pred početak sledeće sezone.

Dalje, ta fudbalska "igračka", koja pomaže sudijama da vide ono što (ne)namerno oni ne vide u realnom vremenu tokom meča, košta maksimum tri miliona evra.

Iako mnogi misle da delegacija FSS treba po VAR da ode u sedište FIFA ili UEFA i da ga donese u Srbiju, stvar je mnogo komplikovanija i nema nikakve veze sa FIFA ili UEFA. Ima direktne veze sa institucijom koja se zove Odbor međunarodne fudbalske asocijacije (IFAB).

Delegacija FSS u jednom trenutku mora da zakaže sastanak sa predstavnicima UFAB i da im do detalja predstavi želje, plan i kompletnu infrastrukturu, kako bi se VAR pojavio i u našoj Superligi. Najbolji primer su komšije Hrvati kojima je za deset klubova njihovog elitnog ranga takmičenja trebalo godinu i po dana priprema za uvođenje VAR sistema.
KADA SE KORISTIVIDEO-tehnologija se primenjuje samo u četiri sledeća slučaja: kazneni udarci, ofsajd, dosuđeni crveni kartoni ili neprimećeni incidenti za kartone i situacije zamene identiteta (odluka u vezi sa pogrešnim igračem).

Inače, UFAB je odavno ustanovio šest osnovnih uslova koje određena zemlja, odnosno nacionalni fudbalski savezi moraju da obezbede, kako bi se VAR sistem uveo u nekoj ligi:

* Edukacija sudija isključivo za rad u VAR sobama.

* Projektni menadžment koji podrazumeva koordinaciju samog projekta.

* Tehnološko osposobljavanje ljudi, kao i praktično izvođenje celog sistema na svim stadionima koje je vrlo zahtevno, jer ne dozvoljava ni milimetarske greške.

* Sistem komunikacije VAR sobe sa stadionom ili stadionima.

* Finansiranje, odnosno utvrđivanje, budžeta za sprovođenje VAR sistema.

* "Brodkasting", odnosno integracija TV signala, kabliranje, konekcija sa reportažnim kolima i prenos podataka.

Sve u svemu, komplikovan, zahtevan, izazovan i skup posao. Kada su mogli najbolji iz "liga petice", pa i neki malo gori od njih, može valjda i Srbija!

RADNA GRUPA
FUDBALSKI savez Srbije imenovao je osmočlanu Radnu grupu za sporovođenje VAR sistema u Superligi. Na njenom čelu je Milan Karadžić, predsednik Sudijske komisije, zatim Igor Radojčić, član Sudijske komisije, Nebojša Ivković, nekadašnji generalni sekretar i najbolji pravnik u FSS, i Kostadin Terzić, takođe iz FSS. Nenad Popović je u ime Zajednice Superlige, Milorad Nikolić iz Partizana, Milorad Ćorović iz Crvene zvezde i Miloš Mirković iz Voždovca.