ZLATNI srpski strelci dobijaju dostojne naslednike. Na nedavnom finalnom turniru Evropske ligi mladih vazdušnom puškom, naša ekipa je osvojila srebrnu medalju, ukupno četvrto odličje, a treće uzastopno u ovom takmičenju za strelce od 14 do 18 godina.

Mladi Srbi su bili zlatni 2009, bronzani 2017. i srebrni 2018, pa su tako u Budimpešti odbranili titulu vicešampiona. Nijedna reprezentacija osim naše nije osvojila tri uzastopne medalje, a generacije u srpskom timu su se smenjivale.

Samo je 16-godišnji Đorđe Savić bio član sve tri ekipe koje su se od 2017. do danas pele na pobedničko postolje. Ostali vicešampioni Evrope iz Budimpešte su bili debitanti: Kristina Lazarević (17 godina), Teodora Vukojević (16) i Marko Ivanović (17), nastavili su stopama prethodnika, a svi će i naredne godine imati pravo učešća u Evropskoj ligi mladih, kada će Srbija, kao domaćin finala, imati obezbeđeno učešće na završnom takmičenju, bez obzira na učinak u kvalifikacijama.

- Zadovoljan sam učinkom svih naših takmičara, kako na turniru u Budimpešti, tako i u kvalifikacijama u maju u Novom Sadu, kada smo u istom sastavu osvojili prvo mesto u Regionu "Istok". U svakom meču su se borili svim srcem od prvog do poslednjeg metka - kaže Dragan Donević, šef stručnog štaba SSS i selektor za pušku. - Nažalost, zlato nam je izmaklo za jedan hitac, sreća je ovog puta bila na strani Mađarske.

Donević se zahvalio na podršci Ministarstvu omladine i sporta, generalnom sponzoru "Telekomu Srbije", ali ne zaboravlja ni bazu.

- Zasluge za uspeh idu i klubovima, kragujevačkom Čika Mati, Novom Beogradu, Ušću i Oku sokolovom iz Kosjerića, zatim ličnim trenerima, jer dobar rad u bazi je preduslov da strelci razviju kvalitet i pokažu se u najboljem svetlu u takmičenjima reprezentacije - zaključio je Donević.

ZASTAVA KOD PUTNIKA
PO završetku nadmetanja u Budimpešti Nenad Putnik, predsednik Streljačkog saveza Srbije, je, u ime SSS, organizatora narednog finalnog turnira, primio zastavu Evropske streljačke konfederacije.