NAVIJAČI Crvene zvezde i njihovi ljubimci su do aprila 1991. godine dva puta pogađali "stativu" u polufinalima Kupa evropskih šampiona. Oba puta su crveno-beli bili zaustavljeni u na pretposlednjem koraku ovog takmičenja, i oba puta su to bile priče ppropraćene suzama. Prvi put je Zvezda u polufinalu poklekla protiv Fiorentine 1956. godine (1:0 u Firenci, 0:0 u Beogradu) kada je Beari, Šekularcu, Kostiću, Mitiću, Stankoviću i ostalima falio sam jedan korak do slave.


Drugi put se dogodila čuvena "atinska tragedija" u dvomeču sa Panatinaikosom. U Beogradu je bilo laganih 4:1 za crveno-bele, a u Atini u revanšu - sunovrat i poraz od 3:0.


PROČITAJTE JOŠ: ISTORIJA SE PONAVLjA: Zvezda i Bajern - repriza 1991. godine


I onda je došao 10. april 1991. godine i prvi meč polufinala Kupa šampiona u Minhenu. Zvezdaši iz Srbije i još neotcepljnih jugoslovenskih republika, ali i gastarbajteri iz Nemačke, Švajcarske i Francuske okupirali su te srede centar Minhena, Olimpijski stadion i njegovu okolinu.


Cena karte: 20 maraka za severnu tribinu, na koju je domaćin smestio gostujuće navijače. Priče kažu da su neki plaćali i deset puta više, skidali satove sa ruku i lančiće sa vrata... Međutim, to je samo legenda. Ono što je zasigurno ušlo u legendu jeste igra i pobeda Zvezde pred 64.000 navijača.


Miodrag Belodedić je od izveštača "Novosti" to veče dobio ocenu - 9! Domaćin je golom Volfarta poveo već u 24. minutu i činilo se da Zvezdina kola kreću nizbrdo. Onda je Dejan Savićević počeo da pleše po terenu, Belodedić da "hapsi" Laudrupa i ostale, a Pančev je u 45. minutu doneo izjednačenje.


Egzekucija Savićevića u 70. minutu bila je dovoljna za neočekivanu pobedu od 2:1 u noći koja je ušla u istoriju kluba iz Ljutice Bogdana. Revaš 24. aprila i remi od 2:2 dve nedelje posle minhenske epopeje bili su samo zlatni pečat na trećem i konačno srećnom polufinala Kupa šampiona koje je odigrao ovaj klub, tada sastavljen od igrača iz svih republika još uvek zajedničke države.

Apsurdno je bilo to što su se danima pre i posle polufinala Bajern - Zvezda Slobodan Milošević, Franjo Tuđman, Milan Kučan, Momir Bulatović, Kiro Gligorov i Alija Izetbegović šetali od Bleda do Karađorđeva i pokušali da se dogovore oko mirnog rešenja jugoslovenske krize. Kako su se dogovorili, bolje da se nisu ni sastajali...


"Večernje novosti" su na Zvezdinom putu pre 28 godina do Minhena u stopu pratile ekspediciju crveno-belih. Naslovi "Zvezda Minhen očarala", "Da zapamte Balkance", "Sad ili nikad", "Evropo, pokloni se", "Okupacija Minhena" i tome slično, dovoljno govore kakva je euforija vladala pre i posle prvog meča polufinala na "Olimpijskom stadionu" u centru Bavarske.


PROČITAJTE JOŠ: ZVEZDA OTPUTOVALA U MINHEN; Degenek: Očekivanja u Ligi šampiona veća nego prošle sezone


Zvezda se iz Minhena vratila iste noći posle utakmice koja je praktično bila predvorje onoga što je usledilo u revanšu, kasnije i u finalu sledećeg meseca u Bariju. Na aerodromu je u gluvo doba noći bilo mnogo više novinara nego navijača. Neko u toj gužvi reče da zvezdaši, valjda, još nisu verovali da se čuda događaju i da će tek da se dese.REVANŠ NEMCIMA ZA 1941!
NAVIJAČKE kreacije i transparenti došli su do svog punog izražaja prvo u Minhenu, a kasnije i u beogradskom revanšu Zvezde i Bajerna. Objektiv našeg fotografa Nebojše Paraušića "ulovio" je prvo u na Olimpijskom stadionu u Minhenu jednog Zvezdinog navijača koji je na sportskom terenu 10. aprila 1991. godine video idealnu priliku za revaš za ono što su Nemci uradili Beogradu 6. aprila 1941. Isti navijač je isti transparent doneo i dve nedelje kasnije na svoj stadion i ponosno ga nosio u trenucima kada su navijači okupirali teren.