LAKO je Brazilcima da na svakom meču menjaju kapitena, formaciju tima ili da se odreknu preskupih fudbalskih zvezda. Srbija je isuviše mala i koprca se na FIFA rang-listi, da bi sebi priuštila takav hir ili luksuz.


Kada ovih dana vidite kako domaći navijači komentarišu odluku selektora košarkaša da se odrekne dvojice igrača, jasna nam je strast sa kojom se komentariše i dolazak Ljubiše Tumbakovića na klupu posrnule fudbalske reprezentacije.


PROČITAJTE JOŠ: Kokeza: Tumbaković jednoglasno, uskoro Đorovićev naslednik


NA RASPOLAGANjU BROJNE FORMACIJE SRBIJA će sa Ljubišom Tumbakovićem, kada bude bila ofanzivnija, najverovatnije igrati u formaciji 4-4-2, koju bi mogli da čine: Dmitrović - Rukavina, Nastasić, Milenković, Kolarov - Milivojević, Matić, Tadić, Kostić - Jović, Mitorvić, ili ona 4-2-3-1 u kojoj bi, sa raznim varijacijama, mogli da budu: Dmitrović (Stojković) - Rukavina, Nastasić, Milenković, Kolarov - Milivojević - Matić, Milinković-Savić, Tadić, Kostić - Mitrović (Jović). Pre i posle svih priča i kalklulacija, izbor je, ipak, na – Tumbakoviću!

Ona se u Rusiji zagrcnula, donekle se oporavila u Ligi nacija, ali je zato u Ukrajini vraćena na sporedni kolosek posle istorijskog debakla u Ljvovu (0:5).


Kada se pogleda spisak onih kojih se Srbija lako odrekla u svojoj najboljoj fudbalskoj selekciji, čovek može da se zapita: jesmo li stvarno toliko moćna sila. A nismo! Ko bi se danas olako lišio usluga vrhunskog golmana kakav je Vladimir Stojković (vrednost dva miliona evra, ne igra posle SP u Rusiji), pa Matije Nastasića (18 miliona, ljut jer nije pozvan na SP), Luke Milivojevića (22 miliona, optužen za puč na SP), Baneta Ivanovića (15 miliona, posle rekorda od 104 meča ne igra od SP, sada je i kapiten Zenita), Duška Tošića (četiri miliona, ne igra posle SP), Nemanje Gudelja (6,5 miliona), fizički najspremnijeg reprezentativca koji je "nestao" posle kvalifikacija za SP, Marka Grujića (20 miliona) koji je promenom menadžerske agencije promenio i svoj odnos prema "orlovima", i Nemanje Matića (30 miliona evra) koji je svojim zagonetnim oglašavanjima na društvenim mrežama, pa sve češćim povreda postao posebna enigma, ali pre svega posebno potreban igrač u selekciji Srbije.


"Orlove" vodi 11. selektor od 2006. godine, čovek koji je za 66 godina života i ravno 40 godina trenerske karijere video sve i prošao sve. Nema sumnje da će ova Srbija sa Tumbakovićem biti drugačija od one koju smo gledali sa Krstajićem. Biće pre svega ofanzivnija, hrabrija, verovatno i maštovitija. Sa novim ili starim kapitenom, tek ćemo da vidimo. Sa povratnicima u defanzivu i vezni red, sa dvojicom igrača u špicu napada i još nekim novitetima.


PROČITAJTE JOŠ: TUMBAKOVIĆ O MEČU SA TZV. KOSOVOM: Napravio sam ispravan potez


Biće to prilika da se zadovolje apetiti navijača, potrebe modernog fudbala, ali i da se sakupe pobede i bodovi koji vode na Prvenstvo Evrope.


- Ne robujem taktici ili striktnim formacijama na terenu i obavezi da ona bude 4-4-2 ili 4-2-3-1... Ne priznajem sisteme kao striktne brojke. Zbog svega toga će nam biti potrebni najspremniji igrači koji mogu da u vreme okupljanja reprezentacije i naših mečeva odgovore svim mojim zahtevima. Zbog toga ćemo i razgovarati sa što više kandidata - jasan je Tumbaković.