OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI": PARIZ

MIŠEL Platini (63), biviši predsednik UEFA i legendarna "desetka" francuskog fudbala, juče je stavljen u pritvor! Razlog je istraga povodom sumnji u korupciju u vezi s dodeljivanjem organizacije Svetskog prvenstva u fudbalu Kataru 2022. godine.

Platini se juče ujutro, u pratnji svog advokata, javio na osnovu poziva za svedočenje u Centralni biro za borbu protiv korupcije i finansijske i poreske prekršaje u Nanteru u pariskom zapadnom predgrađu, gde mu je, zatim, saopšteno da je njemu određen pritvor.

Istragu je pokrenuo Nacionalni finansijski sud, pod sumnjom u postojanje aktivne i pasivne korupcije povodom dodeljivanja Svetskog prvenstva Kataru. Pod lupom je naročito večera organizovana u Jelisejskoj palati 23. novembra 2010. godine, desetak dana pre glasanja za dodeljivanje domaćinstva, na kojoj je ondašnji predsednik Nikola Sarkozi pozvao tadašnjeg princa naslednika Tamina Bena Hamada al Tanija, koji je kasnije postao emir Katara. Ovom prijemu prisustvovao je i šeik Hamad Ben Jasem al Tani, tadašnji premijer i ministar spoljnih poslova Katara.

PROČITAJTE JOŠ: ANTIĆ ŠAMARAO RATKOVIĆA? Sindikat "Nezavisnost" optužio trenera da je tukao igrača (FOTO)

SUSPENDOVAN SA BLATEROM ZBOG druge afere u kojoj je Platiniju isplaćeno 1,8 miliona evra 2011. za usluge savetnika, on i Blater su otišli sa funkcija. Bilo je i drugih sumnji u korupciju u svetskoj kući fudbala od 1990. Blater je suspendovan na 6 godina bavljenjem aktivnostima u sportu, a Platini na četiri godine i njegova suspenzija treba da prestane u oktobru. Francuski sud je za ovu aferu oslobodio Platinija optužbi.

Na večeri u Jelisejskoj palati učestvovali su i nekadašnji generalni sekretar Jelisejske palate Klod Gean i savetnica za sport u predsedništvu Sofi Dion koju je, kako prenosi "Ekip", Platini pozvao da bi s njom zakazao sastanak sa Sarkozijem, kome je hteo da saopšti svoju odluku za koga će da glasa. Gean i Dion su, takođe, pozvani na saslušanje, ali kao slobodni svedoci.

Pritvaranje Platinija otkrio je informativni sajt "Mediajpart", specijalizovan za velike afere. Sportski list "Ekip" podseća da je Platini ranije priznao da je dugo nameravao da glasa za SAD, kao i da je tokom večere u Jelisejskoj palati shvatio šta bi želeo Nikola Sarkozi, ali da mu predsednik ništa nije nametao, kao i da je svoju odluku promenio u poslednji čas, na samom glasanju, želeći da organizaciju dobije deo sveta u kome ovaj događaj nikada pre nije bio organizovan.

Sud u Parizu, između ostalog, zanima i zašto je Platini promenio mišljenje u poslednjem trenutku, a ispituje se i da li je bilo mita kod drugih članova prilikom glasanja.

U francuskim medijima se napominje se i da su katarski vlasnici kupili pariski fudbalski klub PSŽ šest meseci kasnije, kao i da se posle toga u francuskom medijskom prostoru pojavio katarski sportski kanal BEIN sport.

PROČITAJTE JOŠ: Uhapšen Mišel Platini

Nekadašnji predsednik FIFA Sep Blater je 2015. godine, kako su prenosili mediji, isticao da je postojao "diplomatski aranžman" da se svetska prvenstva 2018. i 2022. godine organizuju u Rusiji i SAD, ali da je to pokvarila Francuska, ističući da je famozna večera sve promenila. Platini je svojevremeno poručio da je zvao Blatera i da ga je izvestio o prijemu u Jeliseju.