JOŠ zvoni “petarda” iz Ukrajine u ušima navijača,ali i ljudi koji vode fudbal u Srbiji i igraju u njenom dresu. Tri dana posle debakla u Ljvovu u kojem su Ševčenko i žuto-plaviodučili od fudbala jednu od najskupljih reprezentacija Evrope, danasse na vanredno zakazanoj konferenciji za medije u “kući fudbala” u Staroj Pazovi oglasio prvi čovek FSS Slaviša Kokeza.


Iako je ova konferencija najavljena u subotu oko ponoći, iako su se na njoj očekivali odgovori na mnoga novinarska pitanja, od toga nije bilo ništa jer je u sedmominutnom monologu (tačno od 13.30 do 13.37) Kokeza iskreno i maltene u dahu izgovorio:


-U ime celog rukovodstva FSS, u ime strčnog štaba i igrača naše reprezentacije želim da se izvinim svima u Srbiji zbog debakla koji smo doživeli u Ukrajini i sramnog poraza od 5:0. Utakice su se i ranije gubile u našem fudbalu, gubiće se i ubuduće, jer je to sastavni deo ovog sporta, ali način na koji smo mi poraženi u Ukrajini je nedopustiv.


PROČITAJTE JOŠ: GUBILI SA 7:0 PRE GOTOVO 100 GODINA: Reprezentacija u istoriji po devet puta primala pet i šest golova

KRSTAJIĆ IDE DO SREDE? MNOGI su očekivali da će Mladen Krstajić još danas da bude razrešen dužnostiselektora Srbije, ali ovaj pote ne bi imao smisla dan predmeč sa Litvanijom. I zato će se i o sudbini Krstajića mnogo više znati u sredu posle Izvršnog odbora FSS, ali kako stvari trenutno stoje Krstajić je mnogo bliži odlasku sa klupe “orlova” nego ostanku na njoj.

Do prvog čoveka FSS, pred novinare su seli potpredsednici Nenad Bjeković i Marko Pantelić, dok su u prvom redu posetilaca novinarse sale bili još jedan potpredsednik Novica Tončev, generalni sekretar saveza Jovan Šurbatović i direktor reprezentacije Darko Kovačević.


-Onakav nedostatak borbenosti i želje za uspehom kakav smo videli u Ukrajini više nikada ne sme da se ponovi. Selektor je na dvomeč sa Ukrajinom i Litvanijom pozvao sve najbolje igrače koje Srbija u ovom trenutku ima i od njih se čekuje da na terenu u dresu Srbije i sa grbom na grudima daju mnogo više nego za svoje klubove, jer igranje za Srbiju ne može biti manje vredno od bilo čega- dodao je Kokeza.


PROČITAJTE JOŠ: POSLE DEBAKLA U UKRAJINI: Kokeza (ne)menja Krstajića

Srbija je posle debakla u Ukrajini toliko blizu ambisa i gubitka svih šansi za plasman na EP 2020. godine, da je večerašnja utakmica 3. kola kvalifikacija sa Litvanijom praktično slamka spasa za Krstajića i njegov tim.


-Apelujem na sve, pa ina vas novinare, na sve medije da podržimo selektora i reprezentaciju u ovoj utakmici jer je uslov svih uslova pobeda nad Litvanijom. Jošranije smo rekli da je naš prviiosnovni prioritet posle Mundijala u Rusiji plasman na Prvenstvo Evrope. I zato je trijumjf nad Litvanijom praktično imperativ – kaže Kokeza.


PROČITAJTE JOŠ: PORAŽAVAJUĆI UČINAK NAŠIH FUDBALERA U KVALIFIKACIJAMA: Jednom na EP za 36 godina


Na kraju je prvi čovek FSS najavio šta će da se desi za tri dana.


- Dakle,da prvo prođe Litvanija, a u sredu će zatim zasedati Izvršniodbor Fudbalskog saveza Srbije na kojem ćemo detaljno analizirati sve šta nam se do sada dogodilo, pa i debakl u Ukrajini. Tada ćete imati priliku da Nenadu Bjekoviću i Marku Panteliću postavite sva pitanja u vezi sa našom “A” seekcijom – zaključio je Kokeza.


PETKO: UVEK MOŽE GORE

PREDSEDNIK FS Beograda i član Irvšnog odbora FSS Ilija Petković je u kratkom razogovru za “Novosti” u Staroj Pazovi evocirao svoje loše uspomene sa SP u Nemačkoj 2006. i katastrofu protiv Argentine (0:6).

- Dobar dan, Petko.

- Nemojte tako, ja sam “šestko”. Jel' vidite da u fudbalu uvek ima gore. Sada samo da se podignemo iz ove situacije i krenemo napred – rekao je Petković uz širok osmeh optimizma.


ODBOR ZA HITNA PITANjA

ODMAH posle ovraćanja novinarima, predsednik FSS Slaviša Kokeza je danas u “kući fudbala” održao sastanak odbora za hitna pitanja. Na sastanku su pored njega bila i preostala petorica članova, Ilija Petković, Nenad Bjeković, Novica Tončev, Sobodan Ilić i Dragan Simović. Odluke sastanka nisu poznate, ali on je samo uvod u satanak Izbršnog odbora koji je Kokeza najavio za sredu.