POSLE 357 odigranih utakmica i više od 50 postignutih golova u proteklih 12 godina u dresu Spartaka Ždrepčeva krv dugogodišnji kapiten subotičkog superligaša Vladimir Torbica (rođen 20. septembra 1980) okačio je kopačke o klin. U zasluženu igračku penziju ispraćen je revijalnom utakmicom između sadašnjeg tima Spartaka i bivših Torbičinih saigrača, koji je završen rezultatom 3:5.


Kapitensku traku na levoj ruci Torbica je nosio punu deceniju, tokom koje je svojim talentom, iskustvom i harizmom predvodio "plave golubove". I pored brojnih prilika nije otišao iz kluba, pa zasluženo nosi epitet Sprtakove legende.

UVEK SAM IGRAO SRCEM - ZA sve ove godine niko ne može da mi ospori da sam uvek igrao srcem i što sam uvek, možda nekad čak i više nego što je trebalo, stavljao kolektiv ispred svog ličnog interesa. Fudbal je moj život, moja strast, i ponosan sam kako je moja sportska karijera izgledala - ističe Torbica.


- Iskreno, teško mi je da prihvatim da je kraj, još nisam u potpunosti svestan, ali znam da sve jednom mora da se završi. Jedno je što srce hoće, a drugo šta telo govori - kaže Torbica, još uvek pun utisaka.


Iako je iza njega više od dve decenije aktivnog igranja, za sve to vreme Torbica je obukao samo dva dresa - Mladosti iz Apatina i subotičkog Spartaka. U oba je bio kapiten po deset godina, što se za naše prilike poredi sa fantastikom.


- Jeste možda čudno, ali sebe ne mogu da zamislim ni u jednom ovdašnjem klubu. Mnoge ponude superligaša sam odbio, Vojvodinu čak dva puta. Ostaje mali žal za igranjem u nekom od evropskih klubova, ali da ponovo treba nešto da radim i odlučujem, opet bih krenuo istim putem - ističe Torbica.


Posebno će pamtiti sezonu 2011/2012, koju su pod vođstvom Zorana Kize Milinkovića počeli veoma loše a na kraju došli do kvalifikacija za Ligu Evrope.


- To je bila jedna od najboljih, kako po golgeterskom učinku, tako i po atmosferi uopšte. Mislim da sam tri godine zaredom bio među deset najbolje ocenjenih igrača u ligi, što je lepa stvar. Rame uz rame sa njom je i prošla sezona, koja je bila najuspešnija u istoriji. To su pokazali rezultati, kako plasman u kvalifikacije, tako i sama igra u tom kvalifikacionom ciklusu za Ligu Evrope.To je zaista bilo za pamćenje.


Posle završene igračke karijere, Torbica će ostati u jatu "plavih golubova", ali na drugoj sportskoj funkciji, na kojoj će sigurno dati svoj doprinos, kao što je radio kao kapiten.


- Posle toliko godina u klubu jedino što mogu da savetujem mlađe je da daju sve od sebe i da će ako su pošteni prema sebi, pa onda prema radu, kolektivu i klubu, njihov kvalitet kad-tad doći do izražaja i sigurno će im se to isplatiti. Potrebno je da budu pošteni, istrajni i uporni, jer bez toga talenat ne može da ispliva - poručuje "Torba kapiten".