HIT 2018/2019. u Evropi nije nijedan klub u čije kase ubrizgavaju neverovatne količine novca šeici ili tajkuni, već Ajaks, koji je napravio čudo sa ulaganjem od oko 60 miliona evra u startnih 11. A to je smešna brojka za standarde koji važe u LŠ, jer su vrednosti igračkog kadra PSŽ, Sitija ili Barselone oko milijardu evra.

Iz postave koja je srušila Juventus, čak četvorica su proizvod čuvene Ajaksove škole fudbala, što znači da nisu koštali ništa, a to su strelci De Liht i Van de Bek, kao i Veltman i Mazraui. Takođe, Šene je u Amsterdam došao kao slobodan igrač iz NEC Nijmegena 2012, a golman Onana je iz Barselone stigao za samo 150.000 evra, što je skoro besplatno.

Najviše je Ajaks dao za Blinda, 16 miliona evra Mančester junajtedu, ali kada se uzme u obzir da ga je ranije prodao "đavolima" za 17,5, onda je i to sjajan posao. Za Tadića je izdvojeno 11,7 miliona (Sautempton), po 11 za Zijeha (Herenven) i Neresa (Sao Paulo), a De Jonga 10 (Viljem).

- Imamo neverovatne talente u ekipi - kaže 49-godišnji trener Ajaksa Erik Ten Hag, bivši strateg GA Iglsa, Bajerna B i Utrehta. - I što je još važnije, stalno napredujemo i bićemo još bolji.

AVANTURA POČELA U JULU

ZANIMLjIVO je da je Ajaks počeo evropsku sezonu još 25. jula, samo deset dana posle finala SP u Rusiji, i da je prošao tri kruga kvalifikacija da bi stigao u elitu. U prvom meču, protiv Šturma, podržalo ih je čak 50.000 navijača, koji kao da su predosetili ovakav sjaj.