NISMO mi dovoljno velika zemlja ili moćna fudbalska velesila koja u svakom trenutku ima 50 vrhunskih fudbalera spremnih da se odazovu pozivu selektora. Ovako je pre nekoliko dana u Lisabonu Mladen Krstajić objašnjavao portugalskim novinarima kakve je muke imao da sastavi ekipu za prijateljski meč sa Nemačkom i prvi duel u kvalifikacijama za EP sa Portugalom.

Ispostavilo se odmah posle Rusije da su neki od fudbalera uvređeni, da su neki, eto baš nekako po saopštavanju spiska - povređeni, a da su neki odmah posle Mundijala ušli na spisak otpisanih. S druge strane nalaze se oni koji su se odazvali pozivu, opravdali poverenje Krstajića i razvejali nepoverenje navijača koji su ih na duele sa nekadašnjim prvakom sveta i aktuelnim šampionom Evrope ispratili, da prostite, kao na parastos...

PROČITAJTE JOŠ: KRSTAJIĆ ZA "NOVOSTI": Bez poraza od trenerskih velikana

Samo letimičan pogled na spisak od trojice otpisanih, četvorice uvređenih i petorice povređenih igrača, u odnosu na one koji su bili na raspolaganju za martovske mečeve govori vrlo jasno da bi i prva pomenuta selekcija bila dostojan rival bilo kome danas u Evropi.

STARI PROBLEM MNOGI Krstajićevi prethodnici, izuzev Slavoljuba Muslina, imali su sličan problem sa odustajanjima od dresa reprezentacije. Tadić se svađao sa Ćurčićem, Matić je imao probleme sa Mihajlovićem, Gaćinović se ipak predomislio i nastavio da igra za Srbiju. U vreme SFRJ ova pojava bila je gotovo nezamisliva.

Stojković (otpisan), Ivanović (otpisan), Obradović (uvređen), Kolarov (povređen), Fejsa (povređen), Gudelj (otpisan), Milivojević (uvređen), Grujić (uvređen), Matić (povređen), Kostić (povređen) i Prijović (uvređen ili povređen) su praktično selekcija Srbije kojom bi se ponosio svaki selektor. Ali, zbog raznih, u zagradama pomenutih okolnosti, oni u martu nisu bili na raspolaganju Krstajiću. Dodajmo da zbog povreda protiv Nemačke nisu igrali Tadić i Mitrović.

Ali, sa druge strane, selekcija u sastavu Dmitrović, Rukavina, Milenković, Spajić, Mladenović, Maksimović, Ljajić, Lazović, Tadić, Gaćinović i Mitrović (ili Jović) čine aktuelni sastav koj se hrabro nosio i remizirao identičnim rezultatom (1:1) sa Nemačkom i Portugalijom.

Ispade tako da Srbija ima najmanje 24 igrača koji mogu, a ne žele ili se još oporavljaju. Do juna. I mečeva sa Ukrajinom i Litvanijom kada će "orlovi" biti valjda kompletniji.

PROČITAJTE JOŠ: KRSTAJIĆ O IZMENAMA: Povreda Gaćinovića poremetila koncepciju, Jović bi ušao da smo jurili rezultat