EVROPSKA asocijacija klubova (EKA) još nije iznela konkretne stavove oko formiranja Superlige Evrope i najavljenih reorganizacija najvećih takmičenja - Lige šampiona i Lige Evrope. Na Generalnoj skupštini ove organizacije, koja je danas održana u Amsterdamu, pokazana je jasna želja najbogatijih da se elitno klupsko takmičenje menja od 2024. godine.

Kao što je poznato, najbogatiji klubovi već dugo zagovaraju formiranje svog elitnog takmičenja, Superlige Evrope, sa 16 ekipa, bez patronata UEFA. Plan je da ova liga startuje 2024. godine, a po informacijama koje su uveliko procurile, saglasnost su dali: Real Madrid, Barselona, Mančester junajted, Bajern, Juventus, Čelsi, Arsenal, PSŽ, Mančester siti, Liverpul i Milan, Atletiko, Dortmund, Marselj, Inter i Roma.

Čitav projekat je osmišljen jer se očekuje mnogo veća zarada, pa se spekuliše da će svaka od ekipa Superlige inkasirati čak 900 miliona evra. Najavljeno je i da bi se to mega takmičenje igralo vikendom, dok bi se nacionalni šampionati prebacili u termine sredinom nedelje.

EKA je i dalje podeljena na bogate i manje bogate klubove, a njen predsednik Andre Anjeli je ovih dana imao nekoliko sastanaka sa predsednikom UEFA Aleksandrom Čeferinom.

Pominje se da bi konačan predlog bio takmičenje 32 kluba u Superligi šampiona, razvrstanih u dve divizije sa po 16 klubova (četiri grupe sa po osam).

Takođe, uveliko se pravi priprema i za formiranje Svetskog prvenstva klubova, koje bi se igralo svake četiri godine, a moglo bi da zaživi već 2021.

ŠPANSKA PRIMERA: OPASNO PO FUDBAL

KLUBOVI koji po bogatstvu mnogo zaostaju za najmoćnijima su uglavnom protiv, jer bi im deo kolača bio mnogo manji.

- Osnivanje Superlige bilo bi izuzetno opasno za fudbal i praktično pogubno za nacionalna prvenstva u najjačim evropskim ligama, jer bi se obesmislila draž domaćih šampionata - ističe Havier Tebas, predsednik španske Primere.