OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI": PARIZ

SUD za sportsku arbitražu iz Lozane odlučio je da definitivno zaključi istragu protiv francuskog fudbalskog kluba PSŽ pokrenutu povodom sumnji u kršenje finansijskog fer-pleja, prilikom kupovine Nejmara i Kilijana Mbapea za ukupno 400 miliona evra.

Mediji u Parizu komentarišu da je na ovaj način kraj sezone za PSž bar malo manje crn, imajući u vidu ranu eleminaciju u Ligi šampiona, s obzirom na velike apetite "svetaca" pre početka ovog takmičenja.

Presuđeno je da su računi u PSŽ-u za period od 2014. do 2017. bili u skladu sa finansijskim fer-plejom, pa će sada u pariskom klubu moći lakše da dišu. Odluka se, u neku ruku, i očekivala, s obzirom da je nedavno identično presuđeno u sličnom slučaju turskog fudbalskog kluba Galatasaraj.

Ali, odluka Suda za sportsku arbitražu nije skinula svu brigu s leđa pariskog kluba. Naime, PSŽ od juna ove godine neće više moći da računa na astronomski sponzorski ugovor s Turističkim biroom Katara, a manjak u kasi će se osetiti i zbog rane eliminacije u Ligi šampiona.

S druge strane, u Parizu će morati da pronađu finansijsku ravnotežu za plate, pre svega Nejmara i Mbapea. Zbog toga će PSŽ možda, uz nove sponzore, morati i da proda neke igrače. Ali, vlasnici "svetaca" uveravaju da sada to sigurno neće biti – Nejmar i Mbape. Ovaj dvojac će im, tvrde, biti uzdanica u sledećoj sezoni u novom pokušaju da osvoje Ligu šampiona.