MNOGI koji prate omladinski fudbal dobro znaju - od Novaka Mićovića (18) nema boljeg fudbalera među golmanima. To ni najmanje ne čudi, kad je nekoliko godina bio odličan vezista, sve dok do tada levonogi igrač nije rešio da hoće među stative! I tu se sjajno snašao, momak rođen 25. oktobra 2001. godine danas je omladinski reprezentativac Srbije...


- Pre oko tri godine, posle jednog treninga, jednostavno sam rekao sebi: Hajde na gol! Odjednom sam prelomio da želim da budem golman, uzeo sam rukavice i počeo da branim. I tada sam bio u Čukaričkom - priča, za "Novosti", talentovani Mićović.


PROČITAJTE JOŠ: Krunić: Drugi su se pojačali, ali sve zavisi od nas

Nije bio nezadovoljan učinkom u vezi...


OTAC BIO REZERVA U ZVEZDI NOVAKOV otac Vladimir bio je u dva navrata u Crvenoj zvezdi, ali nije upisao zvaničan nastup, pošto su prednost imali Zvonko Milojević i Milan Simeunović. Čuvao je mrežu Šumadije iz Aranđelovca (grad u kojem je rođen 1975), Balkan Bukovice, beogradskog Železničara, Budućnosti (Banatski Dvor), Tavrije (Ukrajina) i Nafčija (Azerbejdžan).

- Ne, daleko od toga. Prelomio sam, tada sam znao da je moja fudbalska budućnost među stativama.


Tvrdi da ni otac Vladimir, nekad odličan čuvar mreže, nije uticao na njegovu odluku.


- Kada sam prelomio, samo sam ga obavestio - ističe Novak. - Pitao me je i on zbog čega sam odlučio da se preselim pred mrežu. Nisam imao konkratan razlog za promenu, a otac nikad nije želeo da utiče na moju odluku na bilo koji način. A sa njim detaljno analiziram svaku utakmicu, uvek mi kaže i šta je bilo dobro i šta nije valjalo.


Mnogo toga se, naravno, promenilo, jer su uloge potpuno različite. U vezi se neke greške i ne vide ili se neuporedivo lakše opraštaju...


- Bolje mi leži ova pozicija, nikad nisam ni pomislio da sam možda napravio pogrešnu odluku - samouveren je mladi golman "brđana".


S razlogom kažu da je najbolji fudbaler među golmanima, danas se posebno ceni kada "jedinica" ume sa loptom.


- To ne mogu da pričam, neka drugi procenjuju. Mislim da je baratanje loptom moja prednost, koju dobro koristim - dodaje Novak.


PROČITAJTE JOŠ: Mirosavljević: Nećemo gomilati igrače

Ni najmanje ne čudi što su golmani koje najviše voli upravo oni koji i te kako umeju da igraju fudbal:


- Pre svega Nojer iz Bajerna, ali i Terštegen iz Barselone. Kada su klubovi u pitanju, najviše volim Mančester siti i Atletiko iz Madrida.


Tek je napunio 18 u oktobru, ne žuri mnogo sa snovima, zna da su pometnuti klubovi trenutno predaleko:


- Prvi cilj mi je debi za prvi tim Čukaričkog. Imam tri meča za omladinsku reprezentaciju Srbije, poseban je osećaj kada se nosi dres države. A pre inostranstva bih voleo da mi Crvena zvezda, možda jednog dana, bude međustanica.


Sada pre svega želi titulu sa omladincima crno-belih, koje sa klupe odlično vodi Veličko Kaplanović.


- Možemo do titule, bez obzira na to što smo u finišu jeseni neočekivano izgubili neke bodove i lepu prednost - optimista je Mićović.