VAR tehnologija trebalo bi da bude uvedena u srpski fudbal, kako se predviđa, najranije od sezone 2021/22. Partizan je predložio a juče je Zajednica Superlige i Prve lige Srbije na Skupštini usvojila predlog da se oformi Radna grupa za uvođenje VAR tehnologije.


Bez predstavnika Crvene zvezde i još tri superligaša, na Skupštini je za uvođenje VAR glasalo 12 klubova Superlige. Dogovoreno je da Radnu grupu od osam članova čine po četiri predstavnika superligaša i FS Srbije, a prvi sastanak je zakazan za 15 dana kada bi trebalo da se nađe i nacrt pravilinika o uvođenju ove tehnološke inovacije.- Argumentacija protiv VAR ticala se infrastrukturne složenosti, činjenice koliko ona košta kao i vremenskog okvira kad može biti inkorporirana. Na te primedbe sam uzvratio da su određene zemlje u okruženju donele stratešku odluku, Hrvati su to uradili 17. januara, tako što je za to bilo svih deset predstavnika elitnog ranga. VAR je strateški važan i zato je naša dužnost da ga uvedemo - obrazložio je zahtev potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić.


Ostaje da se vidi da li će Zajednica Superlige, koja vodi takmičenje i koja bi trebalo da napravi finansijsku konstrukciju uspeti da dobije novac iz FIFA "Forvard" programa koji pokriva 80 odsto troškova. VAR tehnologija za Superligu Srbije okvirno košta oko 2,5 miliona evra, ali zahteva i mnogo radova na infrastrukturi naših stadiona koji potiču iz polovine prošlog veka. Uz to, svaki stadion pre upotrebe ove tehnologije mora da dobije sertifikat UEFA za njegovo korišćenje i zato tehnički nije moguće da on počne da se primenjuje pre sezone 2021/22.