ZA godinu i po sve se okrenulo za 180 stepeni. U samo jednom pravcu - od dobrog ka sve boljem. Otkad je Vladan Milojević prilično tiho i skromno seo na klupu (po proceni i insistiranju Zvezdana Terzića), navijači Crvene zvezde znaju samo za radost i uspehe. Preko dve decenije klub je bio u velikim problemima, ali se sve promenilo kada je Miloje uzeo stvari u svoje ruke. Prvi "bum" - grupna faza LE, pa proleće u Evropi posle dve decenije. Najlepši snovi postaju java, u ovoj sezoni konačno se na "Marakani" igrala i Liga šampiona. Jedna titula je u vitrinama, druga viri iz džepa. Velikanu je vraćeno dostojanstvo, sada na zdravim nogama gleda u nove visine...

- Niti sam vidovnjak, niti sam mogao da sanjam šta će se sve desiti - racionalno sumira Milojević u novogodišnjem razgovoru za "Novosti". - Kad sam došao, saradnike i igrače sam prvo želeo da uverim da moramo da dajemo sve od sebe u svemu što radimo. Ono što mi je bilo veoma bitno jeste da prvo napravimo složnu i homogenu svlačionicu, da postoji respekt, da se pravila poštuju zato što smo svi profesionalci u ovom poslu, koji je najlepši na svetu. A kada je tako i kada radite iz ljubavi, onda imate i mir i snagu za ono što vas čeka.

PROČITAJTE JOŠ: Milojević: Ovo samo Zvezda može da priredi!

Iz ove perspektive deluje da su se stepenice preskakale u trku, ali Milojević kaže da nije bilo tako jednostavno.

ZABORAVILI LIGU ŠAMPIONA ZANIMLjIV je bio i Milojevićev odgovor na pitanje kako opet napasti Ligu šampiona sledeće sezone. - U ovom trenutku najbolje je da zaboravimo Ligu šampiona, da se odmorimo. Uvek misli treba okrenuti ka prioritetima, a to su u ovom trenutku titula i Kup.
- Mnogo puta stvari nisu išle kako ih zamislite. Nije bio med i mleko, prolazili smo kroz dosta teških perioda, donosili teške odluke. Ono što je najvažnije, od uprave do navijača, svi su nas podržavali i imali strpljenje. Bilo je veoma bitno da uhvatimo zamajac i da zajedno, sa mnogo samopouzdanja, krenemo napred. Ako date sve od sebe, nemate čega da se plašite - to je moja filozofija.

Krenulo se od nule, zato je utisak da su velike stvari napravljene u prilično kratkom periodu. Kada se priča o zaslugama, od Milojevića nikada nećete čuti da sebe stavlja u prvi plan.

- Da bi se nešto dobro desilo, potreban je snažan lanac. Mi smo ga imali, karike su svuda bile čvrste, od uprave, stručnog dela, preko igrača, navijača, pa do zaposlenih u klubu, veterana, legendi. Svi smo gurali u istom pravcu. Skupila se oromna pozitivna energija, osećali smo da nam snažan vetar udara u leđa. Za kulminaciju uvek izdvajam igrače.


Posle prve sezone, Milojević je rekao da je poslušao srce i ostao, iako su ga mnogi savetovali da iskoristi priliku i prihvati neku od brojnih ponuda. Nije pogrešio, druga godina je na polovini, Liga šampiona u retrovizoru, a dupla kruna nova velika želja.

- Uvek slušam srce, ali i dobro razmislim. Donosim sam odluke, kad nešto radim, ne plašim se neuspeha, iako znam da su oni česti u ovom poslu. Takođe, da biste bilo kakvu odluku doneli jako je bitno da imete dobre saradnike pored sebe. Volim da čujem svako mišljenje kada je iskreno, bez obzira na to da li se ono meni svidelo ili ne.

PROČITAJTE JOŠ:
MILOJEVIĆ IZNAD SVIH: Trener Crvene zvezde ima rekordnih 91,8 odsto uspešnosti u fudbalskoj Superligi Srbije

Navijači Crvene zvezde obožavaju svog trenera, voleli bi da što duže ostane i na ugovoru prepravi brojku 2020. u neku krupniju.

PAVKOV NAJBOLjI PRIMER MILOJEVIĆ je sa zadovoljstvom istakao primer Milana Pavkova, junaka pobede protiv Liverpula. - Pavkov je dokaz kako se uvek isplati biti vredan i radan. Mojim igračima često kažem da ćute i rade, a kada dođe šansa, onda će i Bog pomoći. A ako si stalno negativan, negativno treniraš i radiš, onda će ti se tako i dešavati.
- Drago mi je da me cene, njihova ljubav prema klubu je neprocenjiva, kao i doprinos za sve što se desilo. Koliko god budem bio u Crvenoj zvezdi, trudiću se da dajem maksimum. Trener sam koji voli izazove, avanturista sam. Međutim, svestan sam i toga da radim posao u kome je nezahvalno gledati mnogo unapred. Sve vrlo lako može da se promeni za 24 sata, tako da sam i ja od onih trenera koji kažu da uvek pored sebe imaju spakovan koferčić.

U 2018, zlatnoj godini za Zvezdu, Milojević će se kao i većina navijača crveno-belih najradije sećati podviga u Salcburgu.

- Ta utakmica imala je sve, na kraju se završila eksplozijom najlepših emocija. Neverovatan zaplet, pa rasplet, neverovatno je i koliko je naših navijača bilo na stadionu. Snovi se prvo sruše, pa se vrate. Do 70. minuta smo bili u nokdaunu, ali se nismo mirili sa porazom, niti razmišljali u stilu "mogli smo, ali nema veze". Mnogo veće opterećenje smo imali protiv Spartaka, zbog velikog uloga. U Slovačkoj smo obezbedili Ligu Evrope, ostvarili jedan od ciljeva. Želeli smo više i na kraju to i izborili, kada je bilo najteže. Onda posle vidite koliko je taj prolaz u Ligu šampiona doneo sreće na stadionu, u Srbiji, Beogradu, regionu. Nezaboravno...

PROČITAJTE JOŠ: SRBIJI JOŠ TEŽE DO ELITE: Milojević sa skepsom gleda na najavljene reforme UEFA

Pred žreb za LŠ, Milojević izjavljuje kako izuzetno ceni Klopa i njego Liverpul. Nešto kasnije, imao je privilegiju da čuvenog Nemca nadigra.

- Klop doživljava fudbal kao Adi Hiter, trener Ajntrahta i čovek koji je promenio moju fudbalsku filozofiju. Volim taj direktan fudbal. Ne zanima me rezultat, šta je Klop osvojio ili nije, gledam njegovu utakmicu. I zato kažem, "upali motor u prvom minutu, ugasi ga u 95". Ima ekipu koja melje, ili te zgazi, ili izgubi, ali te melje. Nema tu padova kao kod Italijana koji će stati u 60. minutu i taktizirati. U Srbiji, ako povedeš u 30. posle ti se ne igra više, čuva se rezultat, već razmišljaš da ideš kući.

Ti uticaji su očigledni u igri Zvezde jer i ona uglavnom melje po Srbiji.

- Pristalica sam dinamičnog, atomskog fudbala i voleo bih da mi ekipa igra tako. Uvek sa puno intenziteta jer to privlači publiku. Gledajući Dortmund, Liverpul, Ajntraht uhvatio sam sebe kako sam počeo da skačem, toliko sam se uživljavao. Lepo je pobediti Liverpul, ali na trijumf nisam gledao kao na ličnu satisfakciju, već kao na nagradu mojih igrača. Posle nisam pričao sa Klopom. Čestitao je džentlmenski, ništa više.