UEFA od 2021. godine pokreće i treće evropsko takmičenje klubova koje tek treba da dobije zvanično ime. Za sada ga zovu "Liga Evrope 2", ali praktično mogu da mu nadenu ime "Kup kupova" s obzirom da svi osvajači ovog trofeja igraju u njemu ili "Liga za siromašne", pošto o tome govori format takmičenja. Pobednik "EL 2" obezbeđuje plasman u Ligu Evrope naredne sezone, a da i ovo takmičenje služi za "vađenje onih jačih" kazuje format takmičenja jer se priključuju ekipe koje su ispale i iz Lige šampiona i iz Lige Evrope po raznim rundama.

Za Srbiju, koja je trenutno na 19. mestu liste UEFA, ovo znači da bi da sutra počinje ovo takmičenje imala tri predstavnika: pobednika kupa, drugoplasiranog i trećeplasiranog iz Superlige. U prevodu, ako ne preskočimo 16. mesto na listi država po koeficijentu nećemo imati predstavnika u LE već samo u ovom trećem tajkmičenju, sem možda eventualno šampiona zemlje. Sva tri srpska kluba počela bi takmičenje od drugog kola kvalifikacija.

PROČITAJTE JOŠ: UEFA uvela novo takmičenje: Liga Evrope 2 od 2021. godine

A, ako Srbija uđe među top 15 po koeficijentu, što bi trebalo da bude prioritet već naredne godine, onda bismo u "LE 2" pored pobednika kupa imali i četvrtoplasiranu ekipu iz Superlige. Drugoplasirani i trećeplasirani igrali bi kvalifikacije u Ligi Evrope.

Evo i šeme kvalifikacija:

*PRVO kolo kvalifikacija (72 ekipe): 27 pobednika nacionalnog kupa zemalja rangiranih na listi UEFA od 29. do 55. mesta, zatim 24 drugoplasirana tima iz zemalja od 30. do 55. mesta (bez Kosova i Lihtenštajna) i 21 trećeplasirani klub iz zemalja od 30. do 51. mesta.

*DRUGO kolo kvalifikacija (90+20): 36 pobednika prvog kola, 23 pobednika kupova iz zemalja od 6. do 28. mesta na listi UEFA, 14 drugoplasiranih iz zemalja od 16. do 29. mesta, 14 trećeplasiranih od 16. do 29. mesta, 3 četvrtoplasirana tima iz liga od 13. do 15. mesta i 20 poraženih klubova iz prvog kola kvalifikacija Lige šampiona koji će igrati između sebe.

*TREĆE kolo kvalifikacija (52+10): 45 pobednika iz drugog kola, 6 četvrtoplasiranih ekipa zemalja od 7. do 12. mesta na listi UEFA, jedan petoplasirani iz zemlje koja je šesta na listi UEFA koeficijenata i 10 pobednika duela ekipa iz Lige šampiona,

*PLEJ-OF (34+10): 26 pobednika iz trećeg kola, 5 pobednika kupa država od 1. do 5. mesta na listi UEFA i tri ekipe poražene u trećem kolu kvalifikacija Lige Evrope, a 5 pobednika duela Lige šampiona iz prethodne runde igra sa 5 poraženih ekipa iz trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

PROČITAJTE JOŠ: VAR u Ligi šampiona od osmine finala

*LIGA EVROPE 2 (32 KLUBA): 17 pobednika plej-ofa, pet pobednika timova iz Lige šampiona, 10 poraženih iz plej-ofa Lige Evrope.

U osminu finala će se plasirati samo pobednici osam grupa, dok će drugoplasirani igrati baraž protiv osam najboljih trećeplasiranih ekipa iz Lige Evrope. Zatim će se takmičenje, koje će se igrati četvrtom, ali u terminu od 16.30 časova, nastaviti uobičajenom nokaut fazom.

SVA FINALA ISTE NEDELjE
PREDSEDNIK UEFA Aleksadnar Čeferin najavio je još neke promene za tri evropska takmičenja u budućnosti.
- Liga šampiona će se igrati utorkom i sredom, Liga Evrope i novo takmičenje četvrtkom, a novina je vezana za odigravanje finala. Sva će se igrati iste nedelje, novo takmičenje sredom, Liga Evrope četvrtkom, a Liga šampiona subotom - istakao je Čeferin.