POLICIJA je, u saradnji sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije u Kraljevu, uhapsila Dragana Đorđevića (52), direktora FK Spartak Ždrepčeva krv iz Subotice, osumnjičenog da je zloupotrebio službeni položaj. Iza rešetaka su i Vladimir Zorić (33) iz Zemuna i Dejan Vulović (28) iz Ivanjice, osumnjičene za pranje novca.

Đorđević se tereti da je, kao odgovorno lice Fudbalskog kluba Spartak od 2016. do 2018. godine, sačinio lažne ugovore o ekskluzivnom posredovanju u prodaji igrača ovog kluba, kao i ugovore o isplati ugovorene kazne. Sve to kako bi sebi i drugim osobama pribavio protivpravnu imovinsku korist od 9.517.000 dinara.

- On nije mogao da sklapa ugovore o prodaji igrača, jer nije imao licencu FIFA i kao direktor kluba bio je u sukobu interesa - navodi izvor "Novosti". - Zato su takva dokumenta i lažirana. Sa druge strane, falsifikovani ugovori o kaznama su, takođe, fingirani poslovi. Na primer, u ugovoru se navodi da mora određeni posao da se plati do određenog roka. Taj rok se namerno "probijao" i oni su plaćaju "penale". Tako se izvlačio i prao keš. Ovakve malverzacije moguće su i na drugim poslovima u fudbalskim klubovima. Naročito kada je reč o kupoprodaji igrača.

Zorić i Vulović se sumnjiče da su osnovali preduzeća i otvorili tekuće račune, na koje je uplaćivan i isplaćivan novac, iako su znali da pare potiču od krivičnog dela. To su, kako saopštava policija, učinili kako bi prikrili poreklo novca. Deo para je čak uplaćen i na bankovni račun jedne vremešne Ariljke (78), protiv koje je podneta krivična prijava za pranje novca u redovnom postupku.

SASLUŠANjE I PRITVOR

KAKO nezvanično saznajemo, u Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije u Kraljevu, saslušana su sva trojica uhapšenih i za sada je potvrđeno da je samo jednoj osobi određen pritvor. Tužilaštvo je ovakvu meru zatražilo i za ostalu dvojicu. Pritvor je određen zbog mogućnosti da pobegnu, da utiču na svedoke, ali i da ponove krivično delo.