LIGA nacija spušta danas zavesu na ligaški deo svog prvog izdanja i može se reći da je opravdala postojanje. Umesto opuštenih, često nezanimljivih prijateljskih mečeva, gledali smo dinamične takmičarske utakmice, neočekivane rezultate i krah velikih. Jer, tri od poslednja četiri svetska šampiona nisu uspela da se plasiraju u plej-of A divizije: Italija (2006), Španija (2010), Nemačka (2014), dok je sudbina aktuelnog vladara sveta Francuske u rukama Holandije, koja je sinoć igrala sa "pancerima".

Nemci, ali i aktuelni vicešampioni planete Hrvati, čak su ispali u B diviziju, a Belgija, trećeplasirana selekcija na SP, pretrpela je debakl od Švajcarske (2:5) i nije uspela da se plasira u plej-of.

PROFITIRALI "LALE" I BiH NAJPRIJATNIJA iznenađenja kvalifikacija su selekcije Bosne i Hercegovine i Holandije. BiH je pod palicom Roberta Prosinečkog odigrala odlično u konkurenciji Austrije i Severne Irske i obezbedila ubeljivo prvo mesto i plasman u A diviziju. Holandija je iznikla kao Feniks pod komandom Ronalda Kumana. Neodlazak na Mundijal u Rusiju iskoristila je za stvaranje jedne nove selekcije koja je pobedila i Nemačku i Francusku.

- Neobjašnjiva utakmica, počeli smo odlično, vodili 2:0, a onda su naši igrači jednostavno zaboravili šta treba da rade. Branili smo se slabo, bez bloka, dozvolili Švajcarskoj da radi šta hoće na našoj polovini. Nismo bili arogantni, jer smo znali šta Švajcarska može. Bolan poraz, trebalo bi da naučimo iz ovoga - rekao je posle meča selektor Belgije Roberto Martinez, čija je selekcija primila pet golova prvi put posle 2009. i poraza od Španije 5:0.

PROČITAJTE JOŠ: Krstajić: Mnogi su sumnjali, a mi smo prvi; Tadić: Na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije

Na pitanja novinara da li su Ligu nacija neozbiljno shvatili, selektori Nemačke i Hrvatske odgovorili su gotovo identično: "Taman posla, dogodila nam se ta jedna loša utakmica i posle nismo mogli da se vratimo, jer smo igrali protiv jakih selekcija." Selektor Španije Luis Enrike nije video razlog za paniku zbog neuspeha "furije", gledajući na poraz u Zagrebu kao na nesrećan i nezaslužen splet okolnosti.

Na kraju, ostaje plej-of. Pobednici doigravanja po divizijama, njih četiri, obezbediće plasman na EVRO 2020, ako to već ne uspeju kroz redovne kvalifikacije.

RASPLET

A DIVIZIJA

Plej-of: Švajcarska, Portugalija, Engleska, Francuska ili Holandija.

Ostali u A: Belgija, Italija, Španija, Holandija ili Francuska.

Ispali u B: Nemačka, Island, Poljska, Hrvatska.

B DIVIZIJA

Plej-of i ušli u A: Ukrajina, BiH, Danska, Rusija ili Švedska.

Ostali u B: Češka ili Slovačka, Švedska ili Rusija, Austrija, Vels.

Ispali u C: Češka ili Slovačka, Turska, S. Irska, R. Irska.

C DIVIZIJA

Plej-of i ušli u B: Izrael ili Škotska, Finska, Norveška ili Bugarska, Srbija ili Rumunija.

Ostali u C: Škotska ili Izrael, Mađarska, Grčka, Kipar, Bugarska ili Norveška, Crna Gora, Srbija ili Rumunija.

Ispali u D: Albanija, Estonija, Slovenija, Litvanija.

D DIVIZIJA

Plej-of i ušli u C: Gruzija, Belorusija, tzv. Kosovo ili Azerbejdžan, Makedonija ili Jermenija.

Ostali u D: Kazahstan, Letonija, Andora, Luksemburg, Moldavija, San Marino, Farska Ostrva, Malta, Kosovo ili Azerbejdžan, Gibraltar, Lihtenštajn, Makedonija ili Jermenija.