UEFA menja plan, događanja u ovoj sezoni Lige šampiona, a pogotovo posle komičnog penala koji je dosuđen za Mančester siti protiv Šahtjora, naterali su čelne ljude evropskog fudbala da 3. decembra razgovaraju o uvođenju VAR sistema već od mečeva osmine finala elitnog takmičenja!

Prema navodima engleskog Bi-Bi-sija, Izvršni komitet UEFA sastaće se početkom decembra a glavna tem biće uvođenje VAR sistema odmah, a ne kako je prvobitno bilo planirano u nokaut fazi sezone 2019/2020. Potreba da se izbegnu greške poput one Viktora Kasaija na "Etihadu", kad je Rahim Sterling zapeo u busen i pao, a Mađar to video kao penal, ali i situacije kao recimo svirani penali sa Liverpul protiv Crvene zvezde, odnosno nedosuđen za našeg prvaka pre neki dan protiv istog rivala, mogu da dovedu do promene plana UEFA.

PROČITAJTE JOŠ: ČAK SE I GVARDIOLA SMEJAO ZBOG DOSUĐENOG PENALA; Sterling: Izvinjavam se Šahtjoru, njihov igrač me nije ni pipnuo!

Jedini problem je, prema navodima Engleza, tehnička mogućnost da se tako brzo implementira ceo sistem na osam mečeva i osposobljavanja ljudstva za toliki broj utakmica. Debata će sigurno imati zagovornike i protivnike, ali treba očekivati VAR već ovog proleća.

UEFA je, inače, u septembru usvojila plan da se VAR tehnologija primenjuje od Superkupa Evrope 2019. godine.

Planirano je da se sistem uvede u Ligu šampiona od nokaut faze 2019/20, a od grupne faze Lige Evrope od sezone 2020/21. Biće i na EURO 2020, ali i na fajnal-foru Lige nacija 2020/21.