DISCIPLINSKA komisija je oštro upozorila fudbalske saveze Srbije, Kazahstana i Albanije zbog nepravilnosti u procesu licenciranja domaćih klubova za evropska fudbalska takmičenja. Ovo telo evropske kuće fudbala je zbog toga potpisalo sporazum sa FSS u vezi sa primenjivanjem odredbi iz pravilnika UEFA o licenciranju.

U okviru tog sporazuma predviđena je mogućnost da UEFA zadrži određena novčana sredstva koja FSS dobija iz Niona tokom postupka licenciranja naših klubova za takmičenja u organizaciji evropske kuće fudbala. I to za sezonu 2018/2019. i sezonu 2019/2020. u iznosu od 50.000 evra za svaku sezonu.

PROČITAJTE JOŠ: DISCIPLINSKA KOMISIJA BEZ MILOSTI: Dragan Antić 15 meseci van fudbala!

Kako "Novosti" saznaju, problem na relaciji UEFA - FSS je nastao još sredinom prošle godine kada je bila jedna od poslednjih revizija uslova licenciranja, kada je i pored obaveze da će izvršiti sva svoja dugovanja, fudbalski klub Vojvodina ipak ostao dužan novac fudbaleru iz Gane Stivenu Apiji. Ovaj sporazumom između FSS i UEFA je u suštini sredstvo kojima se sklapa dogovor između davaoca licence (FSS) i UEFA i kao takav ne predstavlja nikakvu novost, već je on i ranije bio sklapan sa velikim brojem nacionalnih saveza i sa nekim do najpoznatijih klubova. Ovaj sporazum se odnosi na takozvani specijalni režim pod kojim će se FSS nalaziti u sledeće dve sezone licenciranja.

Nema sumnje da je ovo jedan od najdrastičnijih primera kako funkconišu precizni propisi sa krovnim organizacijama kao što su UEFA i FIFA. Više je nego očigledno da se tamo ne toleriše nijedan dan, a kamoli mesec ili više meseci bilo kakvih kašnjenja u dugovanjima prema igračima ili klubovima.