NEMANjA Matić bukvalno je razapet na društvenim mrežama od strane engleskih navijača, zbog toga što je ovog puta odbio da nosi cvet maka na dresu Mančester junajteda na gostovanju Bornmutu, iako taj čin nije obavezan. Danas je srpski reprezentativac potvrdio nagađanja da se na taj korak odlučio jer ga "popi", zbog sve učestalijeg javnog mišljenja u Britaniji da bi trebalo da predstavlja počast vojnicima preminulima u svim ratovima, podseća na NATO bombardovanje SRJ 1999. godine.

- U potpunosti razumem zašto ljudi nose makov cvet, poštujem svačije pravo da to radi i saosećam sa svima koji su izgubili bližnje u ratu - napisao je Matić na svom "Instagram profilu". - Ipak, za mene je to samo podsetnik na napad koji sam osetio lično kao mladi, preplašeni 12-godišnjak, koji je živeo u Vrelu, dok je moja zemlja uništena bombardovanjem 1999.

PROČITAJTE JOŠ: Komentari na mreži naljutili Matića?

"SAN" GA BRANI LAVINE komentara navijača u stilu "trebalo bi ga otpustiti zbog nepoštovanja", naterale su urednika lista "San" Majka Mekgrata, koji je i slikom pokrenuo celu priču, da stane u zaštitu veziste Junajteda. - Matić je na udaru bolesnog uznemiravanja. Razumljivo je da je to njegova lični izbor, privatna stvar i Junajted je to uvažio. Kao rezultat, on je doživeo lavinu uvreda, mnogi su poručili da ga treba oterati iz kluba - napisao je Mekgret.

As Mančester junajteda nije detaljno želeo da objašnjava zašto je "cvet maka" nosio ranijih godina na dresu.

- Iako sam pre nosio, sada ne osećam da je u redu da imam cvet maka na svom dresu. Ne želim da podrivam cvet kao simbol ponosa Britanaca, niti da uvredim bilo koga, ipak, svi smo proizvod ličnog vaspitanja i izbora za koji imamo svoje razloge. Nadam se da svi razumeju moje razloge sada kada sam ih objasnio i da mogu da se koncentrišem da pomognem timu u utakmicama koje nas čekaju.

Usledili su razni komentari na "Instagramu" posle ove objave. Naravno, iz Srbije mu svi čestitaju na iskrenom odgovoru, nazivajući njegov gest "gospodski, patriostski...". Mnogi navijači Mančestera su promenili stav. "Ne brini Nemanja, mi smo uz tebe" i "Zaboravi ovo, pomozi timu u sredu", neki su komentari Engleza na "Instagramu". Ima i jedan zanimljiv: "Skaj sport će reći da je Murinjova defanzivna taktika ostavila Matića bez popija. Mediji danas nemaju priču". Ima i onih drugih - "Smešno objašnjenje, bolje drži svoje užasno mišljenje za sebe", ili kratko "Odrasti"...

PROČITAJTE JOŠ: SRBIN NA UDARU BRITANSKIH MEDIJA: Zašto Matić nije nosio cvet maka na dresu?

Trebalo bi reći da UEFA i FIFA brane na mečevima u kojima su oni organizatori bilo kakav vid isticanja simbola, posebno oznaka koje bi mogle da se protumače kao verske ili političke. Tako su 2016. kažnjene četiri selekcije sa Ostrva: Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska, jer su na mečevima kvalifikacija nosili ili "popi" ili crni flor kojim su obeležavali Dan primirja. FIFA je kaznila Gordi Albion sa 45.000, Vels i Škotsku sa po 20.000, a Irce sa 15.000 švajcarskih franaka, uz opomenu da takav prekršaj ne ponove jer bi kazna mogla da bude drastičnija.

- Na stadionu, i na tribinama, ima mesta samo za sport - rekao je predsedavajući Disciplinskog komiteta FIFA Klaudio Sulser, dodajući da u toj organizaciji postoji "duboko poštovanje prema obeležavanju takvih događaja", ali da su propisi - propisi.

U svakom slučaju, Matić je objasnio razloge, Mančester junajted ga je podržao u tome, a javnost u Britaniji će uvek biti podeljena. Uvek će biti onih koji su "veći katolici od pape", koji će vređati sve i svakoga ko ima svoje mišljenje. U slučaju Matića i jak lični razlog.

MEKLIN ZVAO NAVIJAČE NA TUČU
DžEJMS Meklin, Irac, krilo Stouka, verbalno se sukobio sa svojim navijačima po završetku meča sa Midlzbroom, jer po tradiciji nije želeo da nosi cvet maka na dresu.
Po okončanju meča, iznervirani Meklin, vidi se na snimku, poziva navijače da siđu na teren kako bi se i fizički obračunali, što su dvojica i učinila, ali je intervenisalo obezbeđenje, pa je izbegnut veći incident. Navijači od 2012. prete i vređaju Meklina zato što odbija da nosi "popi", ne poštujući njegov lični razlog za to. On je rodom iz Derija, gde su vojnici ubili 13 civila u irskim protestima, odnosno u "Krvavoj nedelji" 1972.