SKANDAL u Belgiji se ne smiruje, Pandorina kutija se polako otvara, a srpska policija danas je po nalogu Tužilaštva otvorila sefove Dejana Veljkovića i njegovog saradnika Uroša Jankovića u Pireus i Komercijalnoj banci i pronašla dodatnih 429.000 evra u gotovini!

Uz novac pronađen posle prejučerašnjeg pretresa u Nišu i Beogradu na više lokacija (110.000 evra) kao i na deviznim računima ove dvojice osumnjičenih menadžera, ukupna nađena suma je 1.275.625,14 evra. Tužilaštvo za organizovani kriminal je u okviru nastavka međunarodne akcije suzbijanja korupcije i pranja novca stečenog nezakonitim radnjama prilikom transfera igrača u inostranstvo izdala i saopštenje o akciji.

- U saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, Jedinicom za finansijske istrage i Upravom za sprečavanje pranja novca Republike Srbije izvršen je pretres stanova, lokala i sefova i pretraga po računima osumnjičenih fudbalskih menadžera Uroša Jankovića i Dejana Veljkovića. Privremeno je oduzeto ukupno 1.275.625,14 evra, od čega je 539.250 evra u gotovini i 736.375,14 evra na devizinim računima osumnjičenih. U odnosu na sedam luksuznih stanova i lokal koji se nalaze u Beogradu i Nišu donete su odredbe o zabrani raspolaganja s obzirom na to da postoji sumnja da predstavljaju protivpravnu imovinsku korist stečenu izvršenjem krivičnih dela pranje novca - kažu iz Tužilaštva.

Pročitajte još: Leko se vratio na posao, navijači ga dočekali aplauzom

PUŠTENI I NOVINARI DRUGI privedeni fudbalski sudija Sebastijan Delferier kome je navodno Veljković pomogao u kupovini automobila pušten je na slobodu, kao i trojica novinara. Dvojica iz Het Laatste Nieuws i jedan iz Het Nieuwsblad, osumnjičeni da su po nalogu Veljkovića sudijama spornih mečeva davali visoke ocene, pušteni su na slobodu posle saslušavanja.

Veljković je, prema navodima belgijskog federalnog tužioca, osmislio sistem izvlačenja dodatnog novca kroz "skauting" i "dodatne troškove" koji je uspeo da opere preko mreže malih preduzeća u Srbiji, Crnoj Gori i na Kipru. Navodi se da je izbegavao plaćanje poreza u Belgiji time što je uključujući klubove Lokeren, Mehelen, Genk i Briž naplaćujući skrivene troškove. Policija je privela i njegovu suprugu Mariju Blagojevsku, ali se ne zna koja je bila njena uloga.

Belgijanci čekaju izručenje Uroša Jankovića iz Beograda, menadžera saradnika Veljkovića, kao i Makedonca Dragana Siljanoskog, takođe saradnika ali i menadžera trenera Briža Ivana Leka, a sve zbog sumnji da su na više načina zarađivali novac od transfera bez plaćanja poreza.

Od 33 uhapšena lica, posle 48 časova, u pritvoru je ostalo devet osoba. S jedne strane su Veljković i njegovi saradnici, a na drugom kraku istrage je menadžer Mogi Bajat, kome je takođe produžen pritvor zbog malverzacija oko transfera i "pranja" novca, zbog čega je u pritvoru i njegov saradnik Karim Međati. Povezivani bivši trener Anderlehta Herman van Holsbek, kome se stavlja na teret saradnja sa Bajatom, posle saslušanja takođe je pušten na slobodu.

Pročitajte još: FUDBALSKA AFERA: Zaplenjeno 1,27 miliona evra od menadžera

Treći krak predstavlja deo koji se odnosi na moguće nameštanje utakmica dva poslednja kola u prethodnoj sezoni. Arbitar Bart Verteten je zbog sumnje da je pokušao da utiče na ishod dve utakmice (Antverpen-Eupen i Mehelen-Beveren) i dalje u pritvoru, baš kao i finansijski direktor Mehelena Tjeri Simans, odnosno glavni akcionar ovog kluba Olivije Somers. Svi oni se dovode u vezu sa Veljkovićem koji je bezuspešno pokušao da spasi Mehelen od ispadanja.

LEKO: NISAM OVO ZASLUŽIO

POLICIJA je posle saslušanja i zadržavanja u pritvoru pustila trenera Briža Ivana Leka, ali i sportskog direktora Mehelena Stefana Vanroja, predsednika Beverena Dirka Hujka, pa finansijskog direktora ovog kluba Olivijea Svolfsa, zatim Davija Roelfa.

- Nisam zaslužio sve ovo, znam kako je bilo i meni, ali i mojoj proodici, prijateljima, klubu i navijačima ali vraćam se jači iz svega ovoga. Šteta postoji, kolika je videćemo - istakao je Leko koji je na treningu Briža dočekan aplauzima.