SKANDAL koji je izazvala akcija belgijske policije "Čiste ruke", u kojoj je uhapšeno više lica i pokrenut istražni postupak zbog utaje poreza, korupcije i nameštanja ne prestaje da potresa evropske fudbalske krugove. Našoj javnosti je svakako najinteresantnija sudbina uhapšenih menadžera Dejana Veljkovića i Uroša Jankovića.

U porodičnom domu Veljkovića u Nišu policija je tokom pretresa pronašla oko 110.000 evra. Na još nekoliko lokacija u Beogradu i gradu na Nišavi zaplenjeno je dodatnih 650.000 evropskih novčanica. Istražni organi su utvrdili i da postoje sefovi, sa nepoznatom sadržinom u "Pireus" i "Komercijalnoj banci".

ISTRAŽNI ORGANI IZNELI BOGATSTVO POSTOJE sumnje u dva meča u borbi za opstanak u sezoni 2017/2018, a istraga je u sredu sprovedena u čak devet klubova, među kojima su i Anderleht i Standard. Istražni organi su sa sobom odneli dokumenta, ali i luksuzne satove, nakit i novac, u vrednosti od čak osam miliona evra. U Belgiji je izvršeno ukupno 44 pretresa u sredu, a u akciji su učestvovala 184 policajca. Još 14 pretresa izvršeno je u inostranstvu.

- Tužilaštvo će dati nalog da se sefovi otvore - navodi izvor "Novosti". - Sumnja se da je tu još novca koji je možda trebalo oprati, ali i važna dokumentacija. Na osnovu tih papira, kako se sumnja, moguće je utvrditi tokove novca i njegovo porekla.

PROČITAJTE JOŠ: AFERA U BELGIJI: Treneri i agenti na saslušanju

Dejan Veljković, koji je uhapšen u Belgiji, tamo se u potpunosti preselio. U Niš je dolazio samo povremeno i to leti. Prema nezvaničnim informacijama, u ovom gradu nisu se bavili investiranjem. Doduše, postoji indicija da su kupovali nekretnine po Beogradu.

Fudbalski menadžer Uroš Janković, crnogorski državljanin, uhapšen je u Beogradu po Interpolovoj poternici koju su za njim raspisale belgijske vlasti zbog sumnje da je umešan u malverzacije oko prodaje fudbalera i nameštanja utakmica. Njemu je odlukom Višeg suda u Beogradu određen ekstradicioni pritvor.

U akciji koju su u Srbiji sproveli Tužilaštvo za organizovani kriminal, BIA i SBPOK, pored Jankovića, privedene su još tri osobe, čije saslušanje je obavljeno po zamolnici iz Belgije. Reč je o članovima porodice Veljković, Branku, Marku i Goranu, koji su rođaci fudbalskog menadžera Dejana Veljkovića. Oni su posle ispitivanja pušteni i protiv njih Tužilaštvo za organizovani kriminal, kako saznajemo, nije donelo naredbu o sprovođenju istrage, već će njihove izjave proslediti kolegama u Belgiji.

PROČITAJTE JOŠ: UHAPŠEN SRPSKI MENADžER I HRVATSKI TRENER: U Belgiji izbila velika afera nameštanja fudbalskih mečeva

Danas je privedena još jedna osoba u Belgiji, čime se broj popeo na 29, javlja uticajni belgijski frankofonski informativni sajt "Sidenfo". Od ovog broja, 22 osobe su izvedene, ili će biti, pred istražnog sudiju, s mogućnošću podizanja optužnice.

- Sumnja se da su dva agenta razvila sistem okultnih provizija među kojima je i D. V. (Dejan Veljković, op.a.). Uspostavljeni sistem je omogućavao plaćanje igrača. Ali, na crno! Novac je tranzitovan preko Kipra, Crne Gore i Srbije - piše juče "Sidenfo".

"Sudska istraga koja je otkrivena u sredu, i koja je izazvala pravi zemljotres u krugovima belgijskog fudbala, treba da odredi da li se radilo o korupciji", piše "Sidenfo".

Sajt navodi da su, prema pisanju novina, telefonske konverzacije Dejana Veljkovića pokazale da je menadžer pokušavao da utiče na mečeve u korist Mehelena. Prenoseći "Standard" i "Het nojsblad", "Sidenfo" ističe da je istraga mesecima slušala razgovore između menadžera Mogija Bajata i Dejana Veljkovića, i tom prilikom je otkriveno da je Veljković održavao čest kontakt sa dvojicom sudija na visokom nivou.

Ističe se, tako, da je Sebastijen Delferijer, uz Veljkovića, dobio značajan popust tokom kupovine kola, kao i da ga je pozvao na proslavu Zlatne belgijske kopačke, preko lista "Het Laatste Nieus", koji organizuje ovaj događaj. Takođe, sumnja se da je investirao novac u Delferijerovu fudbalsku školu. Za arbitra Barta Vertentena se ističe da je često posle mečeva bio za istim stolom sa Veljkovićem, koga je menadžer zvao prijateljem.

PROČITAJTE JOŠ: BELGIJANCI KRITIKUJU: Adžić je promašaj

"Sidenfo" takođe navodi da je menadžer kontaktirao sa sportskom redakcijom "Het nojsblada", tražeći od novinara da dvojici sudija daju visoke ocene, zbog čega su dvojica novinara pod istragom.

- Sumnja se da je ove odnose sa sudijama Dejan Veljković koristio u pokušaju da održi Mehelen u Prvoj ligi - piše "Sidenfo".

Mehelen je, inače, u prošloj sezoni ispao iz Prve lige.

DžAROVSKI: SRBI I HRVATI NAMEŠTAJU

ČOVEK koji je poznat kao kralj balkanskih sportskih nameštaljki Velibor Džarovski je u izjavi za hrvatski portal "24 sata" izrazio uverenje da se u Belgiji mnogo namešta.

- Tamo se namešta najviše u Evropi zato što ima mnogo igrača iz država nastalih raspadom Jugoslavije. Nigde se ne namešta kao u Belgiji. Kada je Standard izgubio od Varegema "riknula" je cela kladioničarska Evropa. Gde se nalaze Srbi i Hrvati, tu ima najviše nameštanja - rekao je Džarovski između ostalog.