PRE pet godina Jagodina je osvojila Kup Srbije, a ove sezone će igrati u petom rangu takmičenja - gradskoj ligi! U nemogućnosti da registruju nove igrače, a usled duga od skoro milion evra, Jagodina je istupila iz Treće lige Istok, a umesto nje će igrati Tabane, od skora pod punim imenom FK Tabane-Jagodina.

Kako je došlo do sunovrata, šta dalje, kako će dužnici da naplate dug, a među njima su 22 bivša igrača i trenera, za "Novosti" je odgovarao i dalje predsednik kluba Goran Milanović.

- Morali smo u najniži rang, jednostavno, dugove smo prebacivali iz sezonu u sezonu, poslednje tri godine nismo mogli da registrujemo nove igrače. Oni bolji su odlazili i došli smo do situacije da ne možemo da igramo Treću ligu - kaže Milanović. - I odmah da demistikujem glasine, klub Jagodina i dalje postoji, ja sam predsednik, igraćemo gradsku ligu sa našom decom i tražiti dalje rešenja.

PROČITAJTE JOŠ: Jagodinci: Živi smo!

Dugovi nisu sporni, a oni sa kamatama dostižu skoro milion evra.

- Račun je blokiran, ko želi da vidi koliko smo u minusu, neka ide na APR, a svi kojima dugujemo neka se naplaćuju kad na račun budu legla sredstva. Mi imamo igrače od kojih očekujemo priliv sredstava od trening kompenzacije i solidarnosti kao što su Pešić, Filipović, Uroš Nikolić, Rajković i mnogi drugi.

PEŠIĆU DUGUJU, OD PEŠIĆA ZARAĐUJU! NONSENS prve vrste je činjenica da Jagodina od 22. januara 2016. duguje Aleksandru Pešiću 16.571,43 evra i kamatu od 213.000 dinara, a da je čak tri puta zaradila od njegovih transfera. Prvo kada je prodat Tuluzu, pa potom kad iz Tuluza prešao u Zvezdu, i nedavno kada je sa "Marakane" otišao u Saudijsku Arabiju.

Milanović ističe da su igrači kojima se duguje delimično krivi što još uvek nisu dobili novac.

- Sve sam njih zvao lično pre dve godine. Rekao sam im da imam 150.000 evra i ponudio da svako od njih uzme deo, a da ostatak dobijaju u još dve rate. Manjina je pristala, većina nije, a to je doprinelo tome da nismo mogli da dovodimo nove igrače. Svi oni kojima dugujemo su u Jagodini napravili karijeru i zaradili pristojan novac. Pa, neka sad čekaju i neka se naplate od sredstava sa računa.

Milanović dodaje da je kao potpredsednik FS Srbije pokušao sve da klub u kome je od 2006. izvede iz ove sutuacije.

- Mnogi inostrani investitori su imali interes da ulože, ali bi odustali čim bi videli da ne postoji mogućnost privatizacije, a da je stadion gradski. Nekada je Grad Jagodina iz budžeta izdvajao do 40 miliona dinara godišnje, sada plaća samo održavanje stadiona i centra, što nije zanemarljiva cifra jer se radi od 200.000 evra. Za život smo zarađivali prodajom igrača, a čim više nismo mogli da ih dovodimo, ispali smo u Prvu ligu, pa u Treću, odnosno sad u gradsku.

Šta će biti sa Jagodinom?

- Došao sam u Jagodinu 2006. kad je bila u Trećoj ligi, napravili smo lep projekat, osvojili Kup, igrali Evropu i pali na dno. Nisam čovek koji odustaje, ako se promeni zakon i dođe do privatizacije, učinićemo sve da izgradimo klub tako da bude bolji nego što je bio. Jer, iskreno, taj dug koji imamo je mali za ozbiljnog ulagača. Meni je žao što smo došli dovde, ali smo živi. Ugasili se nismo. I ako se stvore uslovi, vratićemo se - kaže Milanović.

Od trofeja Kupa do "beton lige" za pet godina.

SIN VODI SVOJ, JA SVOJ KLUB
U Jagodini kruže priče da je Milanović namerno odustao od Treće lige da bi u nju ušao klub Tabane, koji vodi njegov sin.
- Sve te priče su zlonamerne. Jagodina i Tabane-Jagodina su dva različita kluba. Moj sin Vladica s prijateljima vodi klub već sedam godina, finansiraju se kako znaju i umeju, ja sam i dalje u Jagodini - tvrdi Goran.