MARJAN Marković (36) iz Batovca kod Požarevca, nekadašnji igrač Crvene zvezde i reprezentativac, svoju bogatu karijeru pre nekoliko dana nastavio je tamo gde je i započeo, u požarevačkom Mladom radniku.

- Ovde sam započeo svoju karijeru, ali ne bih da je ovde i završim, jer sam u dobroj formi, bez obzira na godine - kaže Marjan.

On je prve velike korake u svetu fudbala napravio u Zvezdi, za koju je igrao od 1999. do 2005. godine i u njenom dresu upisao 126 utakmica i 11 golova.

LOMIO KLjUČNU KOST - U dosadašnjoj karijeri imao sam dve veće povrede. Prva je bila kad sam u Zvezdi polomio ključnu kost i zbog toga morao da pauziram pet meseci. Druga je bila na prvoj utakmici koju sam igrao u Dinamu iz Kijeva, kad sam, u 43. minutu, povredio ligamente i meniskus, pa sam bio van terena šest-sedam meseci - priča Marjan.

Posle crveno-belih, ovaj poznati desni bek jedno vreme proveo je u italijanskoj Đenovi, a potom je otišao u Ukrajinu, gde je igrao za Dinamo iz Kijeva.

- Igrao sam za mnoge klubove, ali ubedljivo najbolje uslove sam imao u Kijevu - kaže Marjan.

Posle ponovnog igranja u Zvezdi, 2009. godine, preselio se u Istru iz Pule, sve do januara 2011. godine.

- U Kijevu sam imao najbolje uslove, a najbolju atmosferu i najbolja druženja doživeo sam u Puli. Toliko su me tamo ljudi dobro prihvatili da mi se baš nijednom nije dogodila neka neprijatnost. Zbog toga sam u blizini Pule kupio kuću i, kad god mogu, odem tamo sa porodicom, da se družim sa prijateljima i nekadašnjim saigračima - kaže Marković.

Za mladu reprezentaciju Srbije, čiji je bio kapiten, Marjan je nastupio osam, a za A reprezentaciju 16 puta. Po odlasku iz Pule, igrao je za austrijsku Vijenu, pa za Kaisar u Kazahstanu, na Kipru, u Libiji, Grčkoj, ali i u Slogi u Petrovcu na Mlavi.

- Fudbal je moje životno opredeljenje i nikad se nečim drugim ne bih bavio. I kada prestanem sa aktivnom igrom, voleo bih da ostanem u svetu fudbala. Imam B licencu za treniranje najmlađih i time planiram da se bavim. Mislim da svaki trener treba da počne od rada s decom, pa da tek onda ide dalje - smatra Marjan.

Potpunu podršku u svojoj fudbalskoj karijeri Marjan ima od roditelja, supruge Jelene i sina Vasilija (9), koji kreće njegovim stopama, jer vredno trenira u požarevačkoj školi fudbala "Presing" i u Crvenoj zvezdi.


POMOĆNI TEREN
MLADI radnik, osnovan 1926. godine, trenutno se takmiči u četvrtoj ligi, zona Dunav.
- U ovom klubu su dobri uslovi za treniranje, ali bi bilo dobro da se u blizini njegovog stadiona napravi i jedan pomoćni teren, po mogućstvu s veštačkom travom. Ovaj klub sa dugom tradicijom to zaslužuje, a to bi bilo dobro i za starije igrače, ali i za decu koja u njemu treniraju - smatra Marjan.