CRVENA zvezda sigurno u poslednjih 10 godina nije imala kvalitetniji tim i s mnogo više nade i realnih očekivanja ulazi u evropsku odiseju, ali isto tako nikad nije u igračkom kadru imala 16 stranaca! Jasna je namera da se napadne Evropa iz svih oružja i da se rizikuje kao nikada ranije...

Na spisku profesionalnih fudbalera koji sa omladincima prebacuje cifru 40, nalazi se realno 13 legionara na koje trener Miodrag Božović računa, plus trojica (Parker, Edson i Matos), koji imaju ugovore ali mogu da idu, nisu bili čak ni na pripremama. Kad Izvršni odbor FS Srbije u utorak bude prihvatio promenu pravila o broja stranaca i umesto "četiri plus dva iz eks-Ju" izglasa da ne utakmici mogu da igraju šestorica, Zvezdi se situacija u Superligi neće drastično promeniti.

- Sezona je duga, igranje na tri fronta i ambicije kluba zahtevaju da imamo na raspolaganju po dvojicu kvalitetnih fudbalera na svakoj poziciji. Igraće uvek najbolji - jasan je stav imao šef struke Božović.

Baš on će morati da pravi jako dobru "gimnastiku" u Superligi, jer je odbrana titule imperativ, a plasman u Ligu šampiona ili Ligu Evrope cilj kome se teži. Već sada startna postava crveno-belih ima najmanje šestoricu stranaca koji su nosioci igre: Fibel, Ibanjez, Donald, Le Talek, Kanga, Vijeira. A gde su Ruiz, Mouče, pa makedonski i crnogorski internacionalci Babunski, Avramovski, Jovović, Orlandić, Novozelanđanin Mičel? Da ima golmana stranca, Božović bi glat mogao da napravi i kompletan tim od stranaca (Parker, Mičel, Fibel, Ibanjez, Donald, Le Talek, Kanga, Ruiz, Mouče, Vijeira). Ovako, moraće dobro da kombinuje i pravi dva tima: jedan za Evropu i drugi za prvenstvo.

Kad je Evropa u pitanju, jasno je da će Božović za 2. kolo upotrebiti formulu pet naših igrača i šest stranaca. Kahriman, Petković ili Cvetković, kapiten Aleksandar Luković, Aleksandar Katai i Slavoljub Srnić su igrali većinu mečeva na pripremama, dok su Fibel i Kanga ušli u tim zajedno sa nezamenljivim kvartetom od prošle sezone Ibanjez, Donald, Le Talek, Ugo Vijeira. Kad se Ruiz i Mouče bude pripremili, odnos Srbi:stranci može biti i 3:8.

Superliga počinje 23. jula, a već protiv Napretka, Zvezdin strateg moraće da pošalje samo šestoricu stranaca na teren. Kojih - zna Božović. Međutim, treba imati u vidu da crveno-beli po završetku kvalifikacija u Evropi planiraju da prodaju Luisa Ibanjeza i Uga Vijeiru, da će neko od Makedonaca i Crnogoraca možda na pozajmicu. U tom smislu broj stranaca bi se smanjio na osam, što i nije previše...

STRANCI - 16

U TAKMIČARSKOJ EKIPI - 13

Tomas Fibel (Gvadalupe)

Luis Ibanjez (Argentina)

Adam Mičel (N. Zeland)

Mičel Donald (Surinam)

Damijan le Talek (Francuska)

Gelor Kanga (Gabon)

David Babunski (Makedonija)

Danijel Avramovski (Makedonija)

Džon Ruiz (Kostarika)

Pablo Mouče (Argentina)

Ugo Vijeira (Portugalija)

Petar Orlandić (Crna Gora)

Vladimir Jovović (Crna Gora)

POD UGOVOROM VAN TIMA - 3

Edson (Brazil)

Matos (Brazil)

Parker (Antigva)


PRELAZNI ROK

DOŠLI: Milošević (Spartak), Fibel (Mordovija), Kanga (Rostov), Ruiz (Dnjepar), Poletanović (poz. Gent), Vučićević (Čukarički), And. Luković (PSV), Adam Mičel (VaiBOP junajted), Mouče (poz. Palmeiras)

OTIŠLI: Grujić (istk. pozajmica - Liverpul), S. Stojanović (Radnički N.), Pavićević (Spartak), Manojlović (poz. Bačka), D. Živković (?)