POLEMIKA o tome koliko Renato Sančez ima godina, 18, kako piše u njegovom pasošu, ili 24, kako tvrdi vremešni bivši trener Oksera Gi Ru, i dalje zaokuplja većinu evropskih medija.

- Datum rođenja mu je falsifikovan, to vam odgovorno tvrdim. Znam da roditelji iz tih krajeva prijavljuju rođenje deteta mnogo kasnije - istakao je Gi Ru.

Sančez je po papirima rođen 18. avgusta 1997. godine u Lisabonu, od oca poreklom sa Sao Tome i Prinsipe i majke sa Zelenortskih Ostrva. Odrastao je u siromašnom lisabonskom kvartu Muzguera, i zbog toga se sumnja u validnost njegovih dokumenata. I ne događa se prvi put da igrači iz Portugalije imaju falš dokumenta. Durante iz Benfike bio je jedan od njih. FIFA je pre nekoliko godina ispitivala zvanično identitet igrača iz Konga Mbembe Mangula i ustanovila da je imao četiri različita datuma rođenja.

- Ne znam kad je Sančez rođen, ali na ovom Evropskom prvenstvu igra kao mator. Kao da nema 18 već mnogo više godina, jer imponuje samopouzdanjem i kvalitetom igre - istakao je Rui Aguaš, nekadašnji reprezentativac Portugalije.

Bajernu ostaje da ispita slučaj do kraja, jer je Sančeza platio 35 miliona evra Benfici pred EP, uz klauzulu da doda još 10 ako se on bude razvijao kako treba. Ali platili su Sančeza od 18, a ne Sančeza od 24 godine...