PRVO, pa pobeda! Promociju novog nacionalnog sastava, ofanzivnije igre sa više golova i debi selektora Slavoljuba Muslina, reprezentacija Srbije uspela je da kruniše dobrim rezultatom u prijateljskom susretu sa Kiprom - 2:1 (2:1). Pred oko 6.000 gledalaca na Gradskom stadionu u Užicu, "orlovi" su slavili nad nedovoljno jakim protivnikom koji odavno nije zabeležio pobedu.

Već na izmaku drugog minuta, u prvom napadu "orlova", Tadić se na desnoj ivici šesnaesterca poigrao odbranom Kiprana, posle efektnog driblinga prosledio je loptu u sredinu, tu se pred nebranjenom mrežom našao Aleksandar Mitrović - on je prosledio loptu u mrežu - za 1:0 za Srbiju. Šanse za Srbiju, stoprocentne, ređale su se iz minuta u minut, uz apsolutnu dominaciju Muslinovih izabranika. Igrači Kipra prvi put su do ivice šesnaesterca "orlova" stigli na početku 7. minuta igre.


U 10. minutu, posle driblinga, Dušan Tadić šalje "bombu" u desni ugao Girgijalidisa, lopta je na putu do mreže zakačila nekog iz odbrane gostiju i to je bilo dovoljno za 2:0, u periodu meča kada Kiprani praktično nisu ni imali loptu u svom posedu.


Onda je usledio šok, posle gužve u šesnaestercu "orlova", Nikola Maksimović, nekadašnji prvotimac užičke Slobode, pred svojom publikom nespretno šalje loptu takođe nekadašnjoj uzdanici Užičana, golmanu Kahrimanu, veliki peh - autogol za 2:1 u 31. minutu!


Kontranapadi Kiprana postaju opasniji, ali se do kraja poluvremena mreže više nisu tresle.


Najavljujući ofanzivnu igru, posle samo dva treninga odrađena sa svojim izabranicima, u startnih 11, jedino Nemanja Milunović (FK Bate Borisov) bio je zaista potpuni novajlija, dok ih je sa onima na klupi bilo ukupno četvorica. Na startu drugog poluvremena, Muslin uvođenjem petorice svežih igrača pokušava da unese više energije u igru, na teren umesto Mladenovića, Matića, Tadića, Kostića i Mitrovića ulaze: Kolarov, Grujić, Ljajić, Živković, Pavlović.


Prvo uzbuđenje u nastavku zabeleženo je u 56. minutu, Ljajić šutira sa 25 metara, ali lopta prolazi tik iznad gola. U 72. minutu Živković krade loptu, šalje je Ljajuću pored koga je i Pavlović, ali u stoprocentnoj šansi - tri na jedan, mreža nekako ostaje netaknuta. Umesto Rukavine, u igru ulazi treći debitant Aleksandar Sedlar. Međutim, do samog kraja utakmica je ličila na jači trening, bez većih uzbuđenja.


Tribine gradskog stadiona u Užicu bile su solidno popunjene, na utakmici bez rezultatskog značaja. Golmani Rajković i Stojković, kao i Fejsa i Gudelj izostali su zbog obaveza i povreda.


KOMBINACIJE

SELEKTOR Slavoljub Muslin je u Užicu u igru uveo nekoliko debitanata. Posle ovog meča, u London, odnosno Astanu idu Matić i Nemanja Maksimović, zbog obaveza u svojim klubovima, pa će Srbija na sledećem prijateljskom meču sa Izraelom u Novom Sadu imati dva igrača manje, ali će se timu priključiti dvojica golmana, Stojković i Rajković koji su završili obaveze upravo u Kupu Izraela.


STRELCI: Mitrović u 2. i Tadić u 10. minutu za Srbiju, a Maksimović u 31. minutu (autogol) za Kipar. Gradski stadion u Užicu. Gledalaca: 6.000. Sudije: Radovanović, Đukić, Dević(Crna Gora)

SRBIJA: Kahriman 6, Rukavina 6,5 (Sedlar od 74), Nikola Maksimović 6, Rajković 6,5, Milunović 6,5, Mitrović 7(Pavlović od 45), Tadić 7,5 (od 45. Ljajić 6,5), Nemanja Maksimović 6,5, Kostić (od 45. Živković 6,5), Mladenović (od 45. Kolarov 6), Matić 6,5 (od 45. Grujić 6).

KIPAR: Gijordalidis 6, Čaralambus 5,5, Merkis 6, Laifis 6, Sotiriu 6, Haralambidis 6 (Englezu od 83), Aleksandru 6 (Alonefitis od 68), Stilijanu 6, Bounajare 6, Artimatas 5,5, Kirijaku 5,5 (Makris od 68).