SRBIJA - Nepresušan rudnik fudbalskih talenata. Ovih priča smo se naslušali poslednjih decenija, ali da ne beše titula prvaka Evrope omladinaca u Litvaniji i svetskih prvaka sa Novog Zelanda, još bi se Srbija hvalila "samo" plasmanom na Mundijal u Africi. Ovako, među stotinama onih koji su bar jednom obukli trenerku Srbije i za poslednjih sedam godina bili u nekoj od mlađih selekcija, imali su priliku da budu deo velikog sistema.

Najnoviji na spisku jedva pronađenih bisera su Brazilac srpskih korena Lijanko Evanđelista Silveira Neves Vojnović, koji je 1. februara napunio 19 godina i za oči naših skauta bio je skriven u Sao Paulu, kao i Milisav Popović koji je pre 19 godina rođen u Australiji, a sada nosi dres nemačkog Kelna.

RIŠAIRO POZNATA je priča o talentovanom, tamnoputom Srbinu i Holanđaninu Rišairu Živkoviću koji je rođen pre 19 godina. Trenutno živi sa starateljima u Groningenu i prošle godine se već sve bio dogovorio sa FSS.
- Dobio je čak i srpski pasoš i u trenutku kada je trebalo da dođe na prozivku omladinske selekcije bio je praktično uslovljen od kluba i holandskog saveza. Verujte, muka je velika da sa igračem, roditeljima ili inostranim klubom nađete zajednički jezik i ubedite nekoga da je za njega super izbor da igra za Srbiju - kaže Mrkela.

Direktor mlađih kategorija u FSS Mitar Mrkela objasnio je za "Novosti" kako funkcionišu potraga i pregovori sa klincima koji su rođeni u inostranstvu, a imaju srpski pasoš i žele da igraju za svoju otadžbinu. Poslednji primeri su za priču i pohvalu.

- U ovom trenutku u pet mlađih selekcija Srbije imamo skoro 50 dečaka koji su rođeni u inostranstvu, a izrazili su želju da obuku dres Srbije. Znam da je, na primer, Miloš Pantović, koji je rođen 1996. u Minhenu bio poslednjih nedelja najprimamljiviji za medije, ali verujte mi da imamo još mnogo takve dece širom sveta. Evo, samo jedan primer. Izuzetan igrač je napadač Milan Senić iz Bajer Leverkuzena. Videćete uskoro. Zatim i Lijanko Vojnović, pa sada Milisav Popović. Sve su to naša deca koja imaju kvalitet i koje želimo u dresu Srbije - kaže Mrkela.

To, kada kaže "širom sveta", zaista tako i ispada. Mrkela pojašnjava:

- Evo vam samo primer Aleksandra Petrovića koji igra za Orlando Pirate u Južnoj Africi. Velika grupa dečaka 1997. godišta je u nemačkim klubovima, imali smo i momka koji je bio jednom na probi, a igra u klubu Bluz u Americi. Zove se Tajler Fili. Sada se pojavio i Lijanko Vojnović. Verujemo da će on biti pun pogodak u omladinskoj selekciji.

Od Južne Afrike, do Amerike. Mali biseri su izgleda zaista rasuti po celom svetu. Fudbal je čudo, a pravo malo čudo je da se neki fudbalski biser pronađe i preporuči Fudbaslkom savezu Srbije.

- Realno, od deset talenata, bar dvojica ili trojica se pokažu kao pun pogodak. U pitanju je izuzetno težak selektivni proces i reagujemo na svaki ozbiljan poziv nekog našeg skauta ili bivšeg igrača i trenera iz naše zemlje. Trudimo se da ta naša deca budu zaista i naša briga dok se ne proveri stepen njihovog talenta. Mnogi se zainteresuju kada u nekom timu, na bilo kom meridijanu vide dečaka koji se preziva na "ić". A, to ne mora da znači da je i "rođen" baš za Srbiju - zaključuje Mrkela.

NAŠI STRANCI

DO 16 godina: Žikić (Red Bul), Stošić (Red Bul)Radovanović (Olimpija), Čolić (Banja Luka), Dobrilović (BiH), Pavlović (Banja Luka), Novaković (Burusija Menhengladbah).

DO 17 godina: Kosanić (Hamburg), Rakočević (Sent Pauli), Panić (Ispalnd), Đukić (Kopenhagen), Popović (Leverkuzen), Redžić (Beč).

DO 18 godina: Šarac (Lacio), Stanisavljević (CSKA Moskva), Modić (Milan), Petrović (Ajntraht), Arifović (Bajern).

DO 19 godina: Gudelj (Ajaks), Jovanović (Borusija Menhengladbah), Antonijević (Red Bul), Bajić (Parma), Stojanac (Antverpen), Špoljarić (Atletiko Madrid), Senić (Bajer), Grahovac (Bajern Minhen), Turukis (Panatinaikos), Đedović (Verder), Avramović (Austrija), Stevanović (Šturm), Aćimović (Leotar), Vučenović (Frankfurt), Konatarević (Augsburg), Lukić (Augsburg), Petrović (Cirih), A. Petrović (Orlando Pirati, J. Afrika), Fili (Bluz, SAD).

MLADA reprezentacija: Veljković (Totenhem), Pantović (Bajern), Dmitrović (Austrija), Petković (Milan), Petrović (Malme).