BRAZILAC Everton Luiz (27) iz Sent Galena prvo je pojačanje šampiona u 2016. godini, treće u ovom zimskom prelaznom toku, posle golmana Šaranova i štopera Jovanovića. Novom treneru Ivanu Tomiću sportski direktor Ivica Iliev ispunio je prvu želju na januarskoj pijaci. Iz Švajcarske za sedam dana stiže fudbaler koji je, zanimljivo, standardno počeo da igra tek sa 25 godina u Švajcarskoj.

- Uspešno smo završili pregovore sa Luizom, koji igra na poziciji zadnjeg veznog igrača. Sa brazilskim igračem i njegovim klubom Sent Galenom smo dogovorili sve uslove i nadam se da će do kraja ove nedelje on doputovati u Beograd. Očekujem da Luiz potpiše ugovor na dve i po godine - zadovoljan je bio Ivica Iliev.

KLEOVA PREPORUKA DOLASKOM Ivana Tomića na trenersku klupu Partizana počele su spekulacije o povratku Brazilca Klea među crno-bele. Za sada je ta opcija skupa, jer je ovaj napadač vezan ugovorom za domaći Paranense. Ipak, Kleo je odigrao važnu ulogu u pregovorima Partizana i Evertona Luiza, pošto je zemljaku u nekoliko telefonskih razgovora toplo preporučio prelazak u klub u kojem se on proslavio.

Švajcarci su u prvim kontaktima na početku pregovora "zakucali" obeštećenje od celih milion evra, ali su na kraju izgleda popustili.

- Na kraju je sve ispalo korektno. Mogu da kažem samo to da smo Luiza dobili za znatno manje novca. Naš generalni direktor Miloš Vazura bio je ključni čovek u ovim pregovorima i očigledno je da smo prilikom angažovanja brazilskog fudbalera delovali kao pravi tim - opisuje Iliev kako je tekla operacija na liniji Beograd - Sent Galen.

Biće izgleda još zimskih iznenađenja u Humskoj. Moguća i nemoguća pojačanja su svakodnevna pojava u srpskim medijima.

- Mediji rade svoj posao, mi radimo svoj. Podugačak je spisak naših želja u zimskom prelaznom roku. Zapravo, tek u ovih nekoliko dana počinjemo one ozbiljne i konkretne pregovore sa potencijalnim pojačanjima - dodaje Iliev.

Pred Partizanom je naporan prelazni rok, ali i ostatak sezone u kojem, neočekivano, aktuelni šampion mora da se grčevito bori bar za drugo mesto na tabeli ili da "utehu" traži u Kupu.

- Radimo naporno na popravljanju kompletne atmosfere oko Partizana. Još su dani odmora iza nas, ali i ispred nas, jer dolazi Božić. Ali, Ivan Tomić ima jasnu viziju kakav Partizan želi na proleće. Nadam se da ćemo dovesti prava pojačanja, a Luiz bi trebalo da bude pravi motor tima i ona energija koja nam je nedostajala - kaže Iliev.

Toliko o dolasku 27-godišnjeg veziste koji bi u veznom redu Partizana konačno trebalo da poveže pretanke linije iz jesenjeg dela sezone. Novo pitanje za Ilieva bilo je vezano za odlaske iz Humske 1.

- Biće i odlazaka, ali i o tome ozbiljnu priču počinjemo praktično danas ili sutra. Zato je prerano da se već sada pominju neka imena. Radimo korektno i konkretno. Kada završimo razgovore sa onima koji odlaze, saznaćete o kome se radi - zaključio je Iliev.

LIČNA KARTA

Ime i prezime: Everton Luiz

Datum i mesto rođenja: 24. maj 1988.

Visina: 1,75

Klubovi: Ponte Preta, Palmeiras B, Marilia, Bragantino, CRB, San Luis, Kriciuma, Lugano, Sent Galen.