NjEGOŠ pa još Petrović. Kakvo ime i prezime. I s ponosom ga nosi kapiten kadeta Rada i reprezentativac Srbije. Igrač sredine terena, predvodnik nada "građevinara", koji, eto, ne sanja književnu, već fudbalsku karijeru. A za loptom je počeo da trči već sa tri godine. Adresa: Rađevac, Krupanj.

- Da, rano sam zavoleo loptu i krenulo je sve super, sadašnji direktor Omladinske škole rada Željko Mijović me je video na nekom turniru i pozvao na probu. Zanimljivo je da sam, skoro u isto vreme, bio na probi i u Partizanu i u OFK Beogradu, ali sam odlučio da dođem na Banjicu. Zvanično, to je bilo negde krajem petog razreda, a prevagnulo je sjajno društvo. Nikada se nisam pokajao, čak smatram da je to bila moja najbolja odluka u životu - priča o tom prvim danima Njegoš, koji je rođen 1999. godine a narastao je do 183 cm.

U reprezentaciji je zadnji, a u Radu ofanzivni vezni.

ĆAVI, INIJESTA, PIRLO... KLINCI vole da sanjaju, ni Njegoš nije izuzetak:
- Samo da se moje reči ne shvate pogrešno. Jer, još sam kadet, treba tek da se dokažem u omladincima pa prvom timu Rada. Ali, niko mi ne može zabraniti da maštam da ću jednoga dana da obučem dres Mančester junajteda ili Barselone. Inače, obožavam kako igraju Ćavi, Inijesta, Buskets, Pirlo...

- Mogu da odgovorim na obe pozicije, možda sam bolji kao zadnji vezni. Jer, ja nisam od onih suptilnih tehničara, ali umem da mislim na terenu, smatram da sve kreće iz glave...

I odmah Njegoš kreće da hvali svog trenera.

- Sve što sam do sada uradio moram da zahvalim, pre svega, Srđanu Sičevskom, koji je sigurno najbolji trener mlađih kategorija. Kod njega smo svi, naravno i ja, mnogo napredovali, i fizički i tehnički, i zaista igramo dobro.

Toliko dobro da Petrović sa 16 godina već razmišlja o prvom timu.

- Znam da još nisam igrao ni za omladince, a naši su bili nabolji, igrali Ligu šampiona, ali priznajem, nadam se da će me možda pozvati na zimske pripreme prvog tima. Tada bih mogao da pokažem koliko znam i vredim, da se poredim sa seniorima, osetim atmosferu... Ali, ne žurim, sve ide svojim tokom i siguran sam da ću imati šta da pokažem i među najboljima.

Odlični vezista je već standardan član kadetske selekcije "orlića".

- Uh, trebalo mi je godinu dana da se izborim za taj status - hukće Njegoš. - Baš sam se namučio, ali sada je sve na svome. Odigrao san sve tri utakmice u kvalifikacijama, igram i prijateljske mečeve, četiri puta sam se upisao u listu strelaca. A u Radu sam postigao pet golova. Ni sa te strane ne ide loše.

Ističe timski duh, i na Banjici i u reprezentaciji, a odiše optimizmom.

- Protivnici u kvalifikacijama su nam Poljska, Irska i Crna Gora, a ja sam uveren da ćemo biti prva kadetska reprezentacija još od 1991. godine, tada smo bili Srbija i Crna Gora, koja će igrati na Evropskom prvenstvu. I ne samo učestvovati, već da smo kadri da i na najjačem kadetskom takmičenju igramo jednu od glavnih uloga jer nas sporedne ne interesuju.

Njegoš, kombinacija mladosti i hrabrosti.

MIJOVIĆ: PODSEĆA NA DžERARDA

DIREKTOR omladinske škole Rada Željko Mijović ima samo reči hvale za Njegoša:

- Došao je iz Krupnja pre četiri i po godine i za sve se izborio sam. Radom i talentom. Kompletan je igrač, a po načinu igre podseća me pomalo na Stivena Džerarda.