Iz Bora ka povratku na staro ime. FK Beograd je u nekadašnjoj srpskoj ligi bio jedan od poznatijih klubova, ali se dosta stvari izdešavalo u poslednje vreme. Već tri godine, nažalost, nemaju seniorski pogon, ali odustajanja nema. Nekadašnji igrač ovog kluba, a sada trener Đorđe Vlajić pokušava da ih vrati na stare staze.

- Igrao sam u inostranstvu (Kluž, Gjor), ali sam u FK Beogradu započeo karijeru i vratio sam se da radim sa decom i da im prenesem svoje znanje. Već četiri godine sam sa njima i zaista su sjajna deca – počinje priču za „Novosti online“ Vlajić.

Trenutno se sa njima na pripremama?

DA „POVUČEMO NOGU“ Ne krije zadovoljstvo trener FK Beograda kada govori o uslovima u Boru.
- Kada sam bio igrač ovo je bila jedna od poznatijih destinacija za pripreme, ali sada klubovi više idu u inostranstvo, jer tamo imaju odlične uslove. Ovde je zaista sve sjajno, izolovani su, imaju terene za trening i nadam se da ćemo uspeti da „povučemo nogu“ i da će više klubova dolaziti ovde – uz osmeh kaže Vlajić.

- Tako je, nalazimo se u Boru, u hotelu „Vertigo“. Nekoliko puta sam, kao igrač, bio na Borskom jezeru i vratio sam se malo u mladost i evocirao uspomene. Sredili su dosta toga, ovaj kraj je mnogo napredovao, ali mislim da nisu iskorišćeni baš svi kapaciteti.

Kakvi su uslovi za pripreme?

- Sve je zaista sjajno, imamo dva terena, jedan kod hotela, drugi u Savači, uslovi su odlični i nije „pakao“ kao u Beogradu, temperatura je manja, uveče može da se spava. Ljudi su gostoljubivi, hotel je odličan, vazduh je čist i zaista se osećamo kao kod kuće.

Koliko igrača imate i kakvi su?

- Poveo sam 25 dečaka na pripreme. Tu su dečaci iz tri generacije ((2000., 2001. i 2002. godište) i još jedan trener je sa nama. Nedavno smo imali i prijateljsku utakmicu sa Borom (2002. godište), tako da sve funkcioniše po planu.

Ima li talenata?

- Naravno, talenat uopšte nije sporan. Imam i jednog dečaka koji je bio u Crvenoj zvezdi i još dosta momaka koji imaju potencijal. Iskreno se nadam, ali i očekujem, da će za nekihšest meseci da odlaze u prvoligaške klubove – optimističan je Vlajić.

Nažalost, za razliku od mlađih kategorija, seniorski pogon ne postoji.

- Da, nažalost – kaže Đorđe i na kratko zastaje. - Već tri godine ne postoji, ali će se to promeniti sledeće godine. Tada i seniori kreću ponovo da se takmiče. Moraće od treće lige da počnu, ali tako je kako je.

Znači li to da dečaci koji su sada sa vama mogu da očekuju šansu?

- Tako je. U ovakvoj situaciji kada je kriza u celoj državi i kada ne možemo da dovodimo igrače moramo da se oslonimo na svoju decu. Poenta je da stvaramo igrače u mlađim kategorijama i da oni polako stasavaju. I u Boru ima talentovanih dečaka i zaista shvatam da je situacija teška, ali mora malo i država više da brine o talentima da ne bi odlazili u inostranstvo ili ne daj Bože skrenuli sa pravog puta.

I za kraj, recite nam možete li da uporedite ovo vreme sa onim kada ste vi bili igrač.

- Tada je bila konkurencija mnogo veća, morao sam da čekam da bih igrao, bilo je više para i svega, ali je to drugo vreme. Sada igrače učim da ne odustaju na prvoj krivini. Život je pun iskušenja i decu učim u tom smeru, nema odustajanja – zaključio je Đorđe Vlajić.

O „VEČITIM RIVALIMA“
Pitali smo trenera FK Beograda i šta misli o tome kako „večiti rivali“ promovišu igrače iz svog omladinskog pogona.
- Partizan već godinama to radi, dok Zvezda malo zaostaje, ali je jasno da je tržište malo sa ovako slabim finansijama. Zbog toga deca sve češće dobijaju šansu nego što je to bilo pre recimo desetak godina – objašnjava Vlajić.