Od specijalnog izveštača sa Pohorja
EVROPA je od vitalnog značaja, Partizan se polako ali sigurno finansijski konsoliduje, a ugovori igrači su daleko od astronomskih pošto nijedan trenutno ne prelazi 150.000 evra. To tvrdi generalni direktor crno-belih Miloš Vazura, koji je na Pohorju otvoreno govorio o brojnim temama koje su poslednjih meseci intrigirale javnost, ali su ostale bez adekvatne reakcije klupskih čelnika. Jedan od poslednjih primera je pisanje preneseno od bugarskih kolega da je Valerij Božinov u Humskoj dobio platu od 400.000 evra godišnje.

- Svi igrači koje smo doveli imaju godišnja primanja ispod 150.000 evra tako da priče oko nekih ugovora od 300, 400 hiljada nemaju veze s istinom. Ugovori su manji, ali su nagrade za eventualno osvajanje titule i duple krune veći. Istina visina nagrada još nije utvrđena, to će biti rešeno na Upravnom odboru. Važno je da se zna da su svi igrači koji su nas napustili poslednjih šest meseci oprostili dug i na taj način je smanjeno obeštećenje - kaže Vazura.

VAŠAŠ POSLEDNjI TEST FUDBALERE Partizana u sredu očekuje poslednji test meč u pripremnom periodu. Rival je mađarski Vašaš, utakmica se igra u Murskoj Soboti od 17 časova, a odmah po završetku meča Milinković i njegovi izabranici kreću za Beograd.

Poslednjih dana je u igračkom kadru najčešća tema bila plata koju očekuju duže vreme. U neko doba tokom dana stigao je "radosni SMS" iz banke, a Vazura je pojasnio zašto je došlo do raskoraka između obećanja i realizacije.

- Plata je bila u utorak i samo tražimo malo strpljenja. Mora da se zna da u mesecu kad je prelazni rok i tokom priprema troškovi kluba skaču za najmanje 30 odsto i zato je plata malo kasnila. Potrebno je izdvojiti novac za dovođenje igrača, bez obzira što su bez obeštećenja ima mnogo toga da se plati. Tu su i pripreme, pa čarter za putovanje u Gruziju koji smo već platili i regulisali. Postoje igrači u klubu kojima se duguje nekoliko plata, a ima i onih kojima se ne duguje ništa, poput Babovića, Bandalovskog i Balažica, sve zavisi koliko su u Partizanu. Uz to postoji i dosta "repova" od ranije.

U vreme predsedničkog mandata Dragana Đurića budžet kluba je umeo da dosegne i 13 miliona evra, što je u ovom trenutku nezamislivo za Partizan.

- Da bi klub živeo normalno potrebno je nešto manje od milion mesečno, a mi smanjujemo troškove i budžet, koji je nekada bio 12 miliona. Prodali smo igrače koji su bili skupi, a doveli jeftinije, ali ne manje kvalitetne. Smanjili smo i troškove za stanarine sa 200.000 na 20.000 evra. Takvim radom i uz forsiranje naše dece iz škole za dve godine ćemo doći u normalu. Računamo kao glavni prihod novac od plasmana u neku od evropskih grupa. Voleo bih da to bude Liga šampiona, ali bih bio zadovoljan direktnim plasmanom u Ligu Evrope.

I pored želje za racionalizacijom troškova "valjak" često zaluta u slepu ulicu. Jedan od primera stiže iz "Zemunela".

- Nije istina da su nam isključili struju i vodu u "Zemunelu". Voda nikad nije isključena, a struje nije bilo, ali je u pitanju bio kvar, mada ne krijemo da imamo dug koji redovno vraćamo. Zaposleni tamo nisu u štrajku, niti su ga najavili, već su nam poslali pismo upozorenja u kojem nam iznose svoje probleme.

Kako to biva u letnjem periodu, licitacija sa imenima potencijalnih pojačanja ne prestaje, a Vazura uverava da su crno-beli završili naveći deo posla na fudbalskoj pijaci.

- Nismo odustali od Markinjosa, on je igrač koga bi trebalo i vredi čekati, a čak su se poslednjih nekoliko dana povećale šanse za dogovor. Čak i sa strane njegovog kluba postoji želja da se razgovara što je pozitivna stvar. Mislim da je svima u interesu da dođe do saradnje i očekujem to brzo. Ukoliko on dođe prelazni rok je završen. Nismo razmatrali nijednog drugog igrača, i ove priče oko zadnjeg veznog nisu istina. Imamo Jevtovića, njega smo doveli i to je to - zaključio je generalni direktor kluba iz Humske.

DORNELAŠ USKORO SPREMAN

INFORMACIJE koje je na Pohorje iz Beograda doneo generalni direktor obradovale su stručni štab.

- Fabrisio Dornelaš nije ozbiljnije povređen, i mislim da će biti spreman za utakmicu, ali to sad sve zavisi od lekarskog tima i trenera. Najvažnije je da povreda nije teže prirode - objašnjava Vazura.


PETROVIĆ NE MOŽE U NEMAČKU

POTRAGA za levim bekom je, po rečima Miloša Vazure, postojala samo u medijskim napisima:

- Nemanja Petrović je imao ponudu iz Nemačke, ali smo je odbili jer mislimo da će vredeti više. On je mladi reprezentativac i ne znam zašto bismo dovodili beka, kad imamo njega.