Samo jedan poziv je promenio moj život, uveo me u trenerske vode. A nisam ni sanjao da ću da brinem o dvadesetak dečaka i njihovoj želji da postanu veliki fudbaleri...

Ovako priča Ognjen Koroman, trener mlađih kadeta Crvene zvezde (1999. godište), koji je za samo sedam meseci osvojio dva trofeja. U razgovoru za „Sport”, bez dlake na jeziku, priča kako je počeo da „jede hleb sa sedam kora”, kakve ciljeve je postavio...

- Dok sam igrao profesionalno, ni na kraj pameti mi nije bilo da ću jednoga dana da budem taj koji će da vodi tim. Pogotovo ne da vodim brigu od dvadeset i više dečaka koji tek stasavaju u fudbalere. Međutim, poziv Marka Mitrovića, sadašnjeg selektora pionirske reprezentacije Srbije, promenio je moja razmišljanja. Promenio je moj život - kaže Koroman

Pojasnite...

SANjAM KLUPU ZVEZDE Da li razmišljate da jednoga dana preuzmete brigu o seniorskom pogonu Crvene zvezde? - San svakog trenera je da bude trener prvog tima, pa i meni. Izvesno je, međutim, da ću 1999. godište da vodim još dve godine. A posle toga, ko zna, možda i postanem šef prvog tima... - uz osmeh kaže Koroman.

- Igrajući rekreativno fudbal sa Mitrovićem i Veljkom Paunovićem, Marko mi je predložio da dođem na „Marakanu” i pomognem mu u vođenju generacije 1999. godišta. Na treninzima je imao veliki broj klinaca, pa je hteo da svima bude posvećena pažnja. Uz mnogo kolebanja, priznajem, prihvatio, ali, u početku mi je sve to izgledalo smešno. Međutim, kako je vreme prolazilo, tako sam se sve više „primao” i video da bih mogao da pronađem sebe u trenerskim vodama.

Posle iznenadnog odlaska Mitrovića u FSS, bilo je logično da vi nastavite...

- Direktor omladinske škole Srđan Vasiljević i generalni direktor Zvezdan Terzić odmah su me zvali na razgovor i istakli želju da nastavim kao prvi trener te Zvezdine generacije. Pomislio sam, nije svejedno preuzeti selekciju posle samo nekoliko meseci rada, nastaviti putem Mitrovića koji je selektirao dečake i formirao veoma snažan kolektiv. Ali, naravno, prihvatio sam - objašnjava nadareni trener. - Zasluge idu i na adresu bivšeg asa Vladimira Petrovića Pižona, koji je takođe bio deo procesa stvaranja ove talentovane ekipe. Uvek je tu da pomogne savetima, pričom, čak i demonstracijom nekih tehničkih elemenata koji su mi mnogo pomogli prilikom vođenja treninga.

Kako vreme odmiče, pravite prepoznatljiv imidž ekipe?

- Za razliku od prethodnika, više volim da igram ofanzivno, na gol više. Takav sam bio kao igrač i voleo bih da moje iskustvo prenesem na dečake koji su, tvrdim, suvo blago Crvene zvezde. Istina je da su se pojavili neki novi koji nisu bili u prvom planu zbog bioloških problema, ali sada su se lepo razvili i očekivati je da i oni krenu ulaznom putanjom.

Da vam je neko rekao da ćete za nešto više od pola godine da osvojite dva pehara...

ZAPAMTITE, LUKA ILIĆ! Ima li Zvezda u ovoj klasi fudbalera koji bi mogli uskoro da se presele u svlačionicu prvog tima? - Naravno da ima, pre svih Luka Ilić. Radi se o ekstremno talentovanom igraču, ne samo u Zvezdi nego i u Evropi! Takvog dečaka još nisam video. Pored njega, tu su još Mihajlović, Joveljić...

- To je posledica kvalitetnog rada, kako na treninzima tako i van terena. Svakako da mi je bilo mnogo drago kada smo osvojili Turnir prijateljstva u Bijeljini. Igrali su najjači timovi sa prostora bivše Jugoslavije, a mi smo osvojili pehar. To će, svakako, da ostane duboko u mojoj duši dok sam živ.

Zatim ste slavili u Prvoj A ligi kadeta na području FS Beograda. Koji je bio recept?

- Pobedili smo u najvažnijem susretu u drugom delu sezone, protiv Rada. Zatim smo u svoju korist rešili i poslednju, zaostalu utakmicu, protiv ekipe 011, i prvi prošli kroz cilj. Ova liga je imala mnogo kvalitetnih timova, OFK Beograd, Čukarički, Rad, Zemun... tako da uspeh time dobija na težini. Mnogo udela imaju, naravno, i moji pomoćnici. Bez Marka Tomića i Mihajla Trajkovića, teško da bih sam postigao sve to.

Do letnje pauze imate dva turnira u inostranstvu...

- Prvi je u Sloveniji, tačnije u Domžalama, počinje u petak, dok je turnir u Beču u subotu. Igraćemo sa dva tima i, naravno, nadam se povoljnim ishodima, odnosno da nastavimo sa žetvom trofeja - ističe Koroman.

Postoji li mogućnost da pripreme obavite van Beograda?

- U dogovoru sa čelnicima kluba, velike su šanse da odemo na Jahorinu nedelju dana, gde bismo odigrali kontrolne mečeve sa Sarajevom, Željezničarom i ostalim klubovima iz glavnog grada Bosne i Hercegovine. To bi nam mnogo značilo pred izazove u Kadetskoj ligi Srbije.

Kakva su očekivanja u narednoj sezoni?

- Zvezda kao klub uvek ide na najviši plasman, bez obzira o kojoj selekciji je reč. Naravno da će biti znatno teže na nivou Srbije, nego u Beogradu, ali daćemo sve od sebe da vratimo titulu na „Marakanu” - zaključuje perspektivni trener Ognjen Koroman, vođa mlađih kadeta Crvene zvezde.

BITKA ZA DOMUZINA
Imate li u planu da dovedete nekog igrača koga ste „snimili”?
- Fale nam štoper, desni bek i vezista. Zasad, priključio nam se Aleksandar Bogdanović iz niškog Radničkog, dok velike napore ulažemo u dovođenje Domuzina iz Banjaluke. Radi se o sjajnom napadaču koga krasi izuzetna brzina i osećaj za gol. Šanse su 50:50, znaćemo do kraja meseca.

ŠKOLA NIJE ZAPOSTAVLjENA
Čelni ljudi Crvene zvezde su, normalno, fokusirani na prvi tim, ali ne zapostavljaju mlađe kategorije.
- Slaviša Kokeza i Zvezdan Terzić ulažu velike napore u fukcionisanje omladinske škole. Bez njihove pomoći teško bismo opstali. Nadam se da će klub uskoro da stane na zdrave noge i da će se stanje u mlađim kategorijama podići na još viši nivo.