ZA samo nekoliko godina Radnik iz Surdulice uspeo je da se plasira iz Niške zone u fudbalsku elitu Srbije. Radnik je jedini klub južno od Niša koji je uspeo da dogura do Superlige, a istorijski uspeh je među ljubiteljima fudbala u Pčinjskom i Jablaničkom okrugu nagrađen uvek punim tribinama.

- Drugu sezonu zaredom stadion Radnika je najposećeniji, u proseku je utakmice pratilo po 2.000 gledalaca, koliki je i kapacitet, a nikada se nije dogodio nijedan incident, što govori o tome koliko jug Srbije voli fudbal - kaže Dragan Milošević, pi-ar Radnika.

Mada se dosta uložilo poslednjih godina u infrastrukturu, izgrađena je nova tribina, tunel i postavljeni elektronski semafori, ubrzano se radi na tome da stadion primi još 1.200 gledalaca.

Prema rečima Gorana Slavkovića, predsednika kluba, iza ovog uspeha stoji naporan rad, mnogo uloženog novca i energije.

TONČEV NARODNI poslanik i predsednik Skupštine opštine, Novica Tončev, zadovoljan je uspehom fudbalera i kako je u par navrata izjavljivao obećanje je ispunjeno. Naime on je prvi plasirao ideju da Radnik može doći među superligaše i mnogo je pomogao u realizaciji ovog projekta.

- Sada su pred nama novi ciljevi. Ovo je za mene lično veliki uspeh, ja sam na čelu kluba tri godine i verujem da svaki Surduličanin oseća ponos zbog uspeha naših fudbalera. Za početak, u prvih godinu dana borićemo se za opstanak u eliti, radićemo naravno i na dovođenju pojačanja kako bismo vremenom išli ka prva četiri mesta - kaže Slavković za ”Novosti”.

On dodaje da se već radi na tome da Radnik dobije pojačanje iz Nemačke. Reč je mladiću čiji su roditelji iz ovih krajeva, a je on rođen u Nemačkoj i igra u Cvajti, ali prvi čovek kluba ne želi da otkriva sve planove.

Iako su fudbaleri uglavnom iz drugih gradova, uprava ulaže mnogo u dva perspektivna omladinca iz Surdulice, Stefana Ristića i Slađana Petrovića.

Čim se Radnik pobedom nad Metalcem sa 4:0 prošlog vikenda plasirao u Superligu, Surdulicu je zahvatila fudbalska groznica, pa je slavlje započelo na stadionu, a okončalo se u ranim jutarnjim satima u centru grada, gde je nastupilo pet trubačkih orkestara, a za oko 5.000 navijača pekao se vo na ražnju.

ZANATLIJA DONEO FUDBAL U SURDULICU
RADNIK 2016. slavi 90 godina postojanja. Osnovan je 1. maja 1926. kada je obućarski radnik, Gradimir Antić, doneo prvu fudbalsku loptu i inicirao formiranje prvog radničko-zanatskog fudbalskog kluba u surdulici SSK (Surdulički sportski klub). Početkom Drugog svetskog rata zbog okupacije klub privremeno prestaje sa radom, a 1946. na inicijativu Borivoja Milenkovića i Božidara Stankovića obnavlja se rad, ali mu se ime menja u FK Polet. Do 1947. klub igra samo prijateljske utakmice, a posle toga u okviru Vranjskog fudbalskog centra formira se liga, u kojoj učestvuje i Polet. Klub 1950. ponovo menja ime u FK Hidrovlasina, da bi krajem iste godine, spajanjem sa FK Molidben iz Belog Polja, klub dobio današnji naziv Radnik Surdulica.

RADNIK
FUDBALERI čija imena će biti upisana u istoriju Radnika su: Bojan Šejić, Miloš Milovanović, Miloš Krstić (kapiten), Filip Stojanović, Marko Memedović, Jovan Jovanović, Bratislav Pejčić, Ljubo Baranin, Stefan Nedović, Samuel Ovusu, Nikola Stojanović, Dejan Živković, Miroslav Grujić, Nikola Anđelković, Nikola Mojsilović, Marko Jakšić, Miloš Petrović, Stefan Ristić i Slađan Petrović, pod dirigentskom palicom trenera Mladena Milinkovića.