Minulih dana svedoci smo teških optužbi čelnika Crvene zvezde, odnosno jednog njenog odgovornog lica, na rad sudijske organizacije, odnosno potkomisije za analizu suđenja Sudijske komisije FSS, a mnogi te napade tumače kao alibi za neuspehe zbog loših rezultata i formiranja tima koji, jednostavno, nema kvalitet za ostvarivanje nekih većih ambicija.

Javnosti je, navodno, bolje da se bavi sudijama i smenama u FSS nego promašajima prilikom formiranja tima, izbora trenera, taktike, loše igre ili očajne (ne)efikasnosti neprimerene klubu koji preferira osvajanje svih trofeja u domaćem fudbalu.

I naravno, sve ovo nas je nateralo da „preispitamo” rad famozne potkomisije za analizu suđenja koju čine Dušan Mrakić, Đorđe Žutić i Srđan Jovanović. Da li zaista ima krivica i zloupotrebe u njihovom radu?

I „Sport” je došao do zapanjujućih saznanja koja se, pre svega, ogledaju u teškim malverzacijama i pritiscima od strane jednog člana komisije koji je nekada, uzgred, bio član UO važnog kluba u našem fudbalu.

Za njega se, navodno, govori da uvek dolazi sa „stavom” na svaki sastanak potkomisije, „stavom” iz kancelarije kluba u kome je ranije zauzimao odgovornu funkciju. I ono što je zapanjujuće jeste činjenica da „stav” podrazumeva i fingiranje, odnosno svesno lažiranje izveštaja sa pojedinih utakmica, izveštaja koji pišu posmatrači suđenja.

Konkretan slučaj dogodio se posle meča između OFK Beograda i Partizana kada je posmatrač suđenja Grujica Tomić jasno naveo da ni na terenu, a ni posle pregledanog snimka ne može jasno da se utvrdi da li se napadač Partizana Andrija Živković nalazio u nedozvoljenoj poziciji.

Shodno tome potkomisija je htela da stavi upitnik kod tog detalja, jer jednostavno ne može sa sigurnošću da se utvrdi da li je pomoćni arbitar pogrešio ili pravilno procenio situaciju. Na insistiranje člana sa „stavom” izveštaj posmatrača je zanemaren, a ultimativno je postavljen zahtev da se bez dalje analize Srđan Kaurin proglasi krivim, pošalje na „hlađenje”, a OFK Beograd žali na loše suđenje.

Čovek sa „stavom” zloupotrebio je svoje mesto u potkomisiji ponovo u slučaju meča koji je, slučajno ili ne, ponovo igrao Partizan, ovog puta protiv Jagodine. Većina članova komisije utvrdila je prekršaj od strane igrača Jagodine u šesnaestercu gostujućeg tima koji sudija Nenad Đokić nije sankcionisao za najstrožu kaznu i presuda je donesena. Penal je postojao, a Nenadu Đokiću sleduje kazna zbog propusta. I sve bi zaista bilo tako, da ponovo nisu radili telefoni, usledio je novi pritisak na čoveka sa „stavom” i nova zloupotreba rada potkomisije i svih njenih članova. Usledilo je brisanje onoga što je bilo evidentno i već zaključeno, dovoljno da se stvar gurne pod tepih.

Partizan „nije oštećen”, poruka je koja mora otići u javnost. A jedan od najvećih vidova manipulacije, pretnji i zastrašivanja, dogodio se, zapravo, na kraju prošle sezone. Igrali su OFK Beograd - Sloboda Point (1:0), minut 89. i prekršaj u šesnaestercu domaćina, koji bi, verovatno, naterao i sve čelnike kluba sa Karaburme da pokažu na belu tačku. Međutim, ne i Dejana Santrača, koji se nalazio blizu događaja, ali mu „nije palo na pamet” da postupi prema pravilima igre. Prekršaj „za zatvor” nije želeo da vidi ni tada specijalni posmatrač a sada član potkomisije „čovek sa stavom”, pa je u izveštaju prećutao ono što se dogodilo, a Slobodu je kasnije sve to koštalo selidbe u niži rang takmičenja.

Kako, ipak, ni jedan „zločin ne zastareva” tako se i ovaj „aktivirao” posle dva meseca. Članovi komisije su tek tada bili zgranuti prekršajem, koji nije sankcionisan i retroaktivno su kaznili Dejana Santrača. I „čovek sa stavom” skinut je sa liste specijalnih posmatrača, ali umesto da bude udaljen iz svih „sudijskih foruma” on je avanzovao pod pritiskom jednog kluba i postao član potkomisije za analizu suđenja Sudijske komisije FSS.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija ostala na 44. mestu FIFA liste

Šćepanović: Kažnjene sudije nisu nam uteha!

Vulićević: Nema straha, uz ovakve saigrače sve je lakše

Bertomeu za “Novosti”: Neka FIBA pokaže novac!

Od Rajkovića u Ljutice Bogdana stiže dva miliona evra

Prvi polufinalni mečevi Lige Evrope u Napulju i Sevilji: Bitke za Varšavu