Zlatomir Zagorčić (44) je novi trener Vojvodine umesto smenjenog Zorana Marića (54). Upravni odbor Novosađana, na čelu sa Zoranom Šćepanovićem, predsednikom kluba, dogovorio se sa stručnjakom koji je do juče sedeo na klupi Donjeg Srema, da preuzme prvi pogon tima sa „Karađorđa”. Sve se desilo munjevito u nedelju u kasnim večernjim časovima, kada su članovi Uprave najpre u klupskim prostorijama fudbalskog centra „Vujadin Boškov” saopštili Mariću da je smenjen, a zatim zakazali sastanak sa Zagorčićem na kojem je u toku noći između nedelje i ponedeljka postignut sporazum da ubuduće predvodi fudbalere Vojvodine.

Zagorčić je u ponedeljak pre podne otputovao u Pećince, gde je sporazumno raskinuo ugovor sa Donjim Sremom i utorakbi, uz svog asistenta, Zoltana Saboa, takođe bivšeg fudbalera Vojvodine, trebalo da odradi prvi trening sa ekipom.

U IGRI BILI BABIĆ, GOVEDARICA...Zanimljivo je da su kandidati za novog trenera Vojvodine, pored Zagorčića, navodno bili i Branko Sosa Babić, strateg s kojim su Novosađani lane osvojili jedini trofej u Kupu Srbije i Zoran Govedarica, trener novosadskog Proletera, prvoligaša sa Slane bare. Međutim, kako je sa Zagorčićem odmah posignut dogovor, nije bilo potrebe da se preostala dvojica kontaktiraju.

- Dogovorili smo se, prihvatio sam ponudu, a potrebno je još da utanačimo neke detalje, pa bi, kako očekujem, danas – sutra trebalo da potpišem ugovor sa Vojvodinom - kaže Zagorčić. - Ugovor sa Donjim Sremom sam sporazumno raskinuo a pored mene u stručnom štabu Vojvodine biće i Zoltan Sabo. O ostalim članovima dogovorićemo se sa čelnicima kluba. Suvišno je govoriti da je Vojvodina moja prva sportska ljubav, klub u kojem sam ponikao i čiju sam kompletnu omladinsku školu prošao i praktično tu odrastao. Namera je da radimo i da ostvarimo rezultat, a vremena za priču će biti.

Zagorčić je prvi put na klupu Vojvodine seo krajem aprila 2012. godine, kada je kao šef stručnog štaba preuzeo „vruć krompir” od Dejana Vukićevića, crnogorskog stručnjaka i izborio treće mesto na tabeli i izlazak na evropsku scenu. Jesenji deo prvenstvapoveo je ekipu posle četiri kola na poziciju lidera a u kvalifikacijama za Ligu Evrope ispao u trećem kolu od Rapida otimačinom u Beču (2:1 i 0:2). Međutim, tadašnja Uprava se sredinom septembra odlučila da profesionalni pogon preuzme Nebojša Vignjevići pored dobrih rezultata razrešila dužnosti Zagorčića.

Za osam prvenstvenih utakmica, koliko je vodio ekipu, po četiri meča u finišu prolećnog dela i isto tako četiri duela na startu jesenjeg dela prvenstva 2012. godine Zagorčić je zabeležio šest pobeda, remi i poraz. Posle Vojvodine u tandemu sa Saboom, Zagorčić je vodio Liteks u Bugarskoj 2013. i Donji Srem 2014. godine.

Kao igrač ponikao je upravo na terenima fudbalskog centra „Vujadin Boškov”, ali i pored bogate internacionalne igračke karijere, nikad nije nosio dres prvog pogona njegovog kluba. Igrao je za Novi Sad od 1990. do 1997, zatim za Liteks, s kojim je osvojio dve titule šampiona i Kup Bugarske, pa Lugano i na kraju, 2005. godine, ponovo za tim sa Detelinare u kojem je završio igračku karijeru. Od 1998. do 2004. godine bio je reprezentativac Bugarske za koju je odigrao 23 utakmice.

MARIĆ: NEK IM JE SA SREĆOM

Vojvodina je na klupskom sajtu saopštila da je Zorana Marića razrešila dužnosti šefa stručnog štaba kojem će, kako je istaknuto, vrata kluba će uvek biti otvorena jer je on deo kluba u kojem je i kao trener i kao igrač ostavio neizbrisiv trag.

Sa svoje strane, Marić se juče pre podne na terenima fudbalskog centra „Vujadin Boškov” pozdravio sa igračima, zaposlenima u klubu i članovima rukovodstva.

- Poželeo sam svima mnogo sreće, zahvalio se igračima na korektnoj saradnji koja je većim delom bila veoma dobra sa željom da napreduju, ispune ciljeve i klupske i lične i da veruju u sebe - rekao je Marić.