Fudbaler koji zlatnim slovima ispisuje stranicu bogate i uspešne istorije Javora Matis, svakako je aktuelni kapiten tima Milovan Milović. Fudbalska i ljudska gromada, sigurno se već sada može nazvati legendom jednog od najstarijih srpskih klubova.

Kada je Milović rođen pre 34 godine, u kući udaljenoj samo desetak metara od stadiona Javora, mnogi su upravo taj podatak iskoristili da malo u šali, malo u zbilji, najave novu zvezdu ivanjičkog fudbala. Takva predviđanja su se obistinila, jer je Milovan od malih nogu najviše zavoleo upravo igračku zvanu - lopta.

- Kao i drugim dečacima iz kraja i meni je lopta bila najomiljenija igračka. Bio sam presrećan kada sam kao sedmogodišnjak došao u Javor. U to vreme u glavi mi se vrtela samo jedna misao, da postanem prvotimac voljenog Javora - osvrće se na svoje početke Milovan Milović u razgovoru za „Sport“.

Usledili su mečevi u svim mlađim selekcijama ivanjičkog kluba i već tad je Milović postao miljenik probirljive ivanjičke publike. Još kao klinac pokazivao je manire pravog profesionalca, kao da je već tad osećao da će mu fudbal biti preokupacija i životna profesija. Kada je stigao do omladinskog pogona, već je bilo vidljivo da je prerastao taj stepen takmičenja. Naravno, odmah je usledio poziv u prvi tim.

- Kada sam saznao da ću debitovati za prvi tim Javora, bio sam van sebe od sreće. Noć pred debitantsku utakmicu nisam spavao jer je predamnom bilo ostvarenje sna. Bio sam u timu sa iskusnim i prekaljenim fudbalerima, ali nisam posustajao dok nisam izborio standardno mesto u timu - seća se debija Milović.

CILj JE PROFI ZVANjE Iako još uvek ne razmišlja o završetku igračke karijere, Milovan Milović se već opredelio da ostane u fudbalskim vodama. Upisao je trenersku školu i već poseduje „B” licencu. Kako sam ističe, nema nameru da se na tome zaustavi, već će nastaviti školovanje kako bi što pre stekao najviše trenersko zvanje koje bi mu omogućilo da jednog dana sedi i na klupi naših najboljih klubova.

Već posle prve sezone u standardnoj postavi Ivanjičana, ime Milovana Milovića se našlo u notesima brojnih menadžera. Počele su da stižu ponude na adresu kluba za mladog štopera, ali mnoge su bile odbijene. Ipak, ponuda šampiona Partizana bila je prihvaćena, jer je njegov odlazak u crno-beli tabor bio i veliko priznanje za ivanjički fudbal.

- Nositi dres Partizana je svakako velika privilegija. Zaista sam srećan što sam imao priliku da nosim crno-beli dres i ta epizoda ima veliki značaj u mojoj karijeri.

Posle Partizana, Milovan Molović je igrao za Obilić, Bežaniju, OFK Beograd i Vojvodinu. Jednu sezonu proveo je i u albanskom Dinamu iz Tirane. A posle svih ovih iskušenja i pored nekoliko ponuda, odlučio je da se vrati u svoj Javor Matis.

- Iako imam 34 godine, još uvek se dobro osećam i igraću sve dok snaga ne bude počela da me izdaje. Trenutno sam preokupiran povratkom Javora Matis u elitu. Nije neskromno ako kažem da imamo najbolji sastav i da ćemo već od naredne sezone ponovo biti među najboljim klubovima Srbije. Mi hoćemo, a što je najvažnije i možemo to da ostvarimo - zaključio je Milovan Milović, kapiten Javora Matis i živa legenda ivanjičkog fudbala.

PET MEČEVA DO REKORDA!
Ako se izuzmu brojne utakmice u klubovima mimo Javora Matis, u analima ovog kluba stoji zapisano da je Milovan Milović odigrao 271 prvenstvenu utakmicu za ivanjički klub.

Ispred Milovića se nalazi jedino sadašnji direktor kluba Nikola Lišanin sa 275 prvenstvenih utakmica. A kako će Milović i na proleće predvoditi Ivanjičane u borbi za bodove, onda je sigurno da će već u petom kolu postati novi rekorder po broju utakmica u dresu Javora Matis.